KERPE ADASI'NDA SU KRİZİ: OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Yunanistan’ın Ege Denizi’nde bulunan Kerpe Adası’nda su kaynaklarında yaşanan ciddi azalma nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikaları Bakanlığı tarafından alınan karar kapsamında adada 3 ay süreyle olağanüstü hal uygulanacak. Kararın, yaz sezonunda artması beklenen turist yoğunluğunun yaratacağı ek su tüketimine karşı önlem amacı taşıdığı belirtildi.

BARAJLARDAKİ SU SEVİYESİ DÜŞTÜ

Yunan Devlet Televizyonu ERT’nin haberine göre, adadaki barajlarda su seviyelerinin kritik seviyelere gerilemesi ve yaz aylarında tüketimin daha da artacak olması nedeniyle yetkililer harekete geçti.

Olağanüstü hal uygulamasıyla birlikte su sıkıntısına karşı alınacak tedbirlerin ve altyapı çalışmalarının daha hızlı şekilde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

TURİST YOĞUNLUĞU ENDİŞE YARATIYOR

Her yıl binlerce turisti ağırlayan Kerpe Adası’nda, yaz sezonunda nüfusun katlanarak artması su kaynakları üzerindeki baskıyı artırıyor.

AB, deneysel hantavirüs ilaçlarını teslim aldı
AB, deneysel hantavirüs ilaçlarını teslim aldı
İçeriği Görüntüle

Yetkililer, mevcut rezervlerin korunması ve olası su kesintilerinin önlenmesi için çeşitli tedbirlerin gündeme alınacağını açıkladı.

DİĞER ADALAR DA BENZER SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA

Yunanistan’da özellikle yaz aylarında birçok ada benzer su sıkıntılarıyla mücadele ediyor. Kerpe Adası’nda da geçmiş yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle su kullanımını sınırlandıran uygulamalar devreye alınmıştı.

Uzmanlar, iklim değişikliği ve artan turizm baskısının ada bölgelerindeki su kaynakları üzerinde giderek daha büyük risk oluşturduğuna dikkat çekiyor.