Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli’nin eleştirilerinin ardından yeniden kürsüye çıkan Başbakan Ünal Üstel, hükümetin gençlere yönelik politikalarını ve hayata geçirilen projeleri savundu.
Konuşmasına yasama döneminin tamamlanmasına katkı sağlayan tüm milletvekilleri ile Meclis çalışanlarına teşekkür ederek başlayan Üstel, muhalefetin eleştirilerini doğal karşıladığını ancak hükümetin icraatlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
“BELEDİYELER YASASINI MECLİS’E GETİREN BİZİZ”
Muhalefetin belediyeler reformuna katkı verdiğini kabul ettiklerini belirten Üstel, buna rağmen söz konusu yasa tasarısını Cumhuriyet Meclisi’ne getirenin kendi hükümeti olduğunu ifade etti.
Muhalefetin bazı yasalara destek verdiğini daha önce de dile getirdiklerini belirten Üstel, "Katkı koyduğunuz yasalar var, bunu hiçbir zaman inkâr etmedik. Ancak Belediyeler Yasası'nı Meclis'e getiren Ünal Üstel hükümetidir." dedi.
“GENÇLER İÇİN İLK EVİM KREDİSİNİ BAŞLATTIK”
Gençlerin ülkede kalmasını sağlamak amacıyla önemli sosyal projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Üstel, "İlk Evim Kredisi" uygulamasının bunların başında geldiğini belirtti.
Program kapsamında dört etabın tamamlandığını, beşinci etabın ise başlatıldığını ifade eden Üstel, düşük faizli ve uzun vadeli kredi desteğiyle bugüne kadar bini aşkın gencin ev sahibi olduğunu söyledi.
Uzun yıllardan sonra sosyal konut projelerini de yeniden başlattıklarını kaydeden Üstel, konut projelerinde belirlenen kriterlerin temel amacının gençlerin ülkede yaşamaya devam etmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.
“İŞSİZLİK ORANLARINA BAKIN”
Muhalefetin genç işsizliğiyle ilgili eleştirilerine de yanıt veren Üstel, göreve geldikleri dönemdeki işsizlik oranları ile bugünkü verilerin karşılaştırılması gerektiğini söyledi.
İstatistik Kurumu verilerine işaret eden Üstel, "Göreve geldiğimiz günkü işsizlik oranlarını alın, bugünkü oranlarla karşılaştırın ve halka doğru bilgiler verin. Halkı yanıltıcı açıklamalar yapmayın." ifadelerini kullandı.
“E-DEVLET 10 KURUMDA AKTİF”
E-Devlet sisteminin çalışmadığı yönündeki eleştirilere de değinen Başbakan Üstel, sistemin şu anda 10 kamu kurumunda aktif olarak hizmet verdiğini belirtti.
E-Devlet uygulamasının kapsamının genişletildiğini söyleyen Üstel, vatandaşların bürokratik işlemlerini azaltmak amacıyla Tapu Dairesi başta olmak üzere çeşitli kurumlarda veri aktarım çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Çalışmaların tamamlanmasının ardından vatandaşların tapu işlemlerini de e-Devlet üzerinden gerçekleştirebileceğini belirten Üstel, "Biraz zaman ayırıp yapılan çalışmaları takip ederseniz bunları görebilirsiniz." diyerek sözlerini tamamladı.




