Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ünal Üstel, Genç Gelecek Buluşması'nda eğitim, istihdam, teknoloji, ulaşım ve barınma alanlarında gençlere yönelik hazırladıkları destek paketlerini kamuoyuyla paylaştı.

Gençlerin ülkeden göç etmesinin önüne geçmeyi hedeflediklerini belirten Üstel, yeni projelerle hem gençlerin hem de ailelerinin üzerindeki ekonomik yükü azaltmak istediklerini söyledi.

Üstel, "Gençlerimizin kendi topraklarında kalmasını sağlamak. Gençlerin göçünü ortadan kaldırmak" sözleriyle destek paketinin temel amacını açıklarken, programların seçim sonrasında hükümetin kurulması ve gerekli hazırlıkların tamamlanmasıyla hayata geçirileceğini ifade etti.

1. "İLK ARABAM DESTEĞİ BAŞLIYOR"

İlk destek programını araç alımlarına yönelik açıklayan Üstel, 18-25 yaş aralığındaki gençlerin 1600 cc ve altındaki araç alımlarında bir defaya mahsus KDV'nin sıfırlanacağını duyurdu.

Plakalı ikinci el araç satın alacak gençlere ise üç yıl vadeli kredi faiz desteği sağlanacağını belirten Üstel, uygulamanın gençlerin ilk araçlarını alırken karşılaştıkları mali yükü azaltacağını söyledi.

2. "BİLGİSAYAR VE TABLET ALIMINDA KDV'Yİ SIFIRLIYORUZ"

İkinci programın Genç Teknoloji Desteği olduğunu açıklayan Üstel, 16-24 yaş aralığındaki gençlerin bilgisayar ve tablet alımlarında bir defaya mahsus KDV muafiyeti uygulanacağını belirtti.

Üstel, desteğin seçimlerin hemen ardından başlatılmasının planlandığını ifade ederek teknolojiye erişimin kolaylaştırılmasının eğitim hayatına da katkı sağlayacağını söyledi.

3. "İLK AKILLI TELEFON ALIMINDA KDV'Yİ SIFIRLIYORUZ"

Genç İletişim Desteği kapsamında 16-24 yaş aralığındaki gençlerin ilk akıllı telefon alımlarında bir defaya mahsus KDV'nin sıfırlanacağını duyuran Üstel, bu uygulamanın da seçim sonrasında gerekli düzenlemeler yapılarak başlatılacağını kaydetti.

4. "EĞİTİM GÖREN GENÇLERİMİZE ÜCRETSİZ İNTERNET"

Dördüncü destek programını internet alanında açıklayan Üstel, eğitim gören gençler için ücretsiz internet paketi uygulaması başlatacaklarını söyledi.

Üstel, söz konusu desteğin seçimlerin ardından kısa süre içerisinde hayata geçirilmesini hedeflediklerini belirtti.

5. "BEŞ YILDA 5 BİN GENÇ KONUTU YAPMAYI HEDEFLİYORUZ"

Beşinci programın Genç Konut Desteği olduğunu açıklayan Üstel, önümüzdeki beş yılda 5 bin genç konutu yapmayı hedeflediklerini duyurdu.

Bu konutların mevcut sosyal konut projelerinden farklı olarak gençlerin mali durumunu gözeten özel koşullarla sunulacağını belirten Üstel, mevcut sosyal konut projelerinin kendi şartlarıyla devam edeceğini ifade etti.

6. "50 BİN TL MAAŞ VE YÜZDE 100 PRİM DESTEĞİ VERECEĞİZ"

İstihdama yönelik altıncı destek programında Üstel, ilk kez çalışma hayatına katılacak 35 yaşına kadar gençlere 50 bin TL maaş desteği ve yüzde 100 sosyal güvenlik prim desteği verileceğini açıkladı.

Desteğin hem iş arayan gençleri hem de istihdam sağlayacak şirketleri kapsayacak şekilde hazırlandığını belirten Üstel, uygulamanın başlangıcı için tarih de verdi.

"Bu destek, 2027 yılının Ocak ayı içerisinde uygulanmaya başlanacak" diyen Üstel, gençlerin iş hayatına katılımını kolaylaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

7. "EV-YAP KONUT KREDİSİ DESTEĞİNİ BAŞLATIYORUZ"

Yedinci program kapsamında kırsal kesim arsası sahibi vatandaşlar için Ev-Yap Konut Kredisi uygulamasının başlatılacağını açıklayan Üstel, kredinin düşük faizli ve uzun vadeli olacağını belirtti.

Merkezi Cezaevi’nde kokain, Gazimağusa’da uyuşturucu operasyonu
Merkezi Cezaevi’nde kokain, Gazimağusa’da uyuşturucu operasyonu
İçeriği Görüntüle

Kırsal kesim arsası bulunmasına rağmen üzerine ev yapacak yeterli maddi imkâna sahip olmayan vatandaşların desteklenmesini hedeflediklerini söyleyen Üstel, uygulamanın seçim sonrasında devreye alınacağını ifade etti.

8. "İLK EVİM KREDİLERİNİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Üstel, sekizinci destek başlığı kapsamında daha önce başlatılan İlk Evim Kredisi uygulamasının sürdürüleceğini açıkladı.

Gençlerin ev satın almasını veya kırsal kesim arsaları üzerine kendi evlerini inşa etmesini kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirten Üstel, konut sahibi olan yeni evli gençler için ek bir vergi avantajı da duyurdu.

Buna göre, kırsal kesim arsası alarak evini inşa etmeye başlayan veya sosyal konut sahibi olan yeni evli gençlere, evlilik belgelerini ibraz etmeleri koşuluyla beyaz eşya alımlarında gümrük vergisi muafiyeti sağlanacak.

9. "500 BİN TL EVLİLİK KREDİSİ SAĞLAYACAĞIZ"

Dokuzuncu destek programının aile kurmak isteyen gençlere yönelik olduğunu belirten Üstel, 18-28 yaş aralığındaki genç çiftlere 36 ay vadeli, faiz destekli 500 bin TL evlilik kredisi sağlanacağını açıkladı.

Üstel, bunun yanında Sosyal Sigortalar Kurumu'nun evlenen gençlere yaptığı nakdi yardımın da 200 bin TL'ye çıkarılacağını duyurdu.

10. "ÜNİVERSİTE HARÇLARININ TAMAMINI DEVLET KARŞILAYACAK"

Son destek programını üniversite eğitimi alanında açıklayan Üstel, 2027 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak sınavla üniversitelere yerleşen KKTC vatandaşı öğrencilerin öğrenim harçlarının tamamının devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

Hâlihazırda üniversitelerde eğitim gören KKTC vatandaşı öğrencilerin de unutulmadığını belirten Üstel, not ortalaması 3.00 ve üzeri olan öğrencilerin aynı haktan yararlanabileceğini açıkladı.

Bakanlığın düzenleyeceği sınava girmek istemeyen gençlerin ise mevcut yöntemlerle üniversitelere giriş yapmaya devam edebileceğini belirten Üstel, uygulamanın ayrıntılarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılacağını ifade etti.

"GENÇLERİMİZİN KENDİ TOPRAKLARINDA KALMASINI SAĞLAYACAĞIZ"

Açıkladığı desteklerin gençlerin eğitimlerini sürdürebilmeleri, iş hayatına katılabilmeleri, düzenli gelir elde edebilmeleri, ev sahibi olabilmeleri ve aile kurabilmeleri amacıyla hazırlandığını belirten Üstel, "Biz laf değil, iş üretiyoruz. Biz gerçek destekler ortaya koyuyoruz" dedi.

Desteklerin hayata geçirilmesi için seçim sonrasını işaret eden Üstel, konuşmasının sonunda gençlerden ailelerine UBP'ye oy vermeleri yönünde çağrı yapmalarını da istedi.

Açıklanan programların uygulama esasları, başvuru koşulları ve ayrıntılı takvimlerinin ilgili düzenlemelerle netleşmesi bekleniyor.