Başbakan Ünal Üstel, İngiltere Savunma Bakanı John Healey’in İran tarafından RAF Akrotiri istikametine iki füze fırlatıldığı ve bu füzelerin etkisiz hale getirildiği yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

Üstel, söz konusu açıklamanın Doğu Akdeniz’de güvenlik dengelerinin ne kadar kırılgan olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

“KIBRIS RİSK ALANINA ÇEKİLİYOR”

Rum kaynakların gelişmeyi yalanladığını ancak böyle bir ihtimalin dahi adada yaşayan herkesi tedirgin ettiğini ifade eden Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin izlediği politikaların Kıbrıs’ı bölgesel gerilimin doğrudan etki alanına çektiğini savundu.

Üstel, “Hiçbir üs, hiçbir askeri hesap ve hiçbir küresel strateji bu adada yaşayan insanların güvenliğinden daha kıymetli değildir” dedi.

HRİSTODULİDİS’E SAĞDUYU ÇAĞRISI

Rum liderliğine seslenen Üstel, özellikle Nikos Hristodulidis’in dış politikada sağduyuyla hareket etmesi gerektiğini belirterek, Kıbrıs’ın büyük güçlerin “satranç tahtasına” dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı.

Güney’deki yabancı askeri unsurların ve üslerin hedef haline gelebileceğine işaret eden Üstel, bunun küçük ve stratejik açıdan hassas bir adayı doğrudan risk altına soktuğunu ifade etti.

“İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM DAHA NET GÖRÜLÜYOR”

Üstel, Rum Yönetimi’nin adanın tamamının sahibi gibi hareket etmesinin ve Kıbrıs Türk tarafının iradesini yok sayarak uluslararası askeri angajmanlara girmesinin güvenlik risklerini artırdığını savundu.

Yaşanan gelişmelerin iki devletli çözüm yaklaşımının ne denli gerçekçi olduğunu gösterdiğini ifade eden Üstel, silahların susması, can kayıplarının durması ve diplomasinin devreye girmesi temennisinde bulundu.

Akpınar: "Ada Çatışma Alanı Olmamalı"
Akpınar: "Ada Çatışma Alanı Olmamalı"
İçeriği Görüntüle