ERHÜRMAN’DAN FİBER PROTOKOLÜNE HUKUK VURGUSU

“Uluslararası anlaşmalar imzadan önce titizlikle hazırlanmalı”

Tufan Erhürman, fiber optik altyapı protokolüne ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uluslararası anlaşmaların hazırlık sürecine dikkat çekti.

İskele–Ercan Ana Yolunda Feci Kaza: Ağır Yaralılar Var
İskele–Ercan Ana Yolunda Feci Kaza: Ağır Yaralılar Var
İçeriği Görüntüle

Erhürman, uluslararası anlaşmaların devletin itibarı açısından son derece önemli olduğunu belirterek, imza öncesi hazırlık aşamasının dikkatli ve özenli yürütülmesi gerektiğini vurguladı.


“ANAYASA’YA UYGUNLUK ESASTIR”

Cumhurbaşkanı Erhürman, imzaya hazırlanacak metnin hem kamu yararına hem de başta Anayasa olmak üzere mevzuata uygunluğunun titizlikle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kamu yararı açısından çok önemli durumlarda yasal değişiklik gündeme gelebileceğini ancak Anayasa’ya aykırılığın söz konusu olamayacağını belirten Erhürman, bu sürecin devlet mekanizması içindeki kurumsal yapılar, ilgili meslek kuruluşları ve uzmanların görüşü alınarak yürütülmesi gerektiğini kaydetti.


“BAŞSAVCILIK’TAN GÖRÜŞ ALINMALI”

Erhürman, yürütmenin imza öncesinde Başsavcılık’tan görüş almasının en güvenli yol olduğunu belirterek, bu adımın atılmamasının doğru olmadığını söyledi.

Bu görev yerine getirilmediği takdirde sorumluluğun Meclis’e düştüğünü ifade eden Erhürman, Meclis komitesinde ilk olarak Anayasa’ya uygunluğun ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Şüphe durumunda Meclis komitesinin görüş almaktan çekinmemesi gerektiğini belirten Erhürman, bunun komitenin kendisini Anayasa Mahkemesi yerine koyması anlamına gelmediğini, aksine mevzuatın yüklediği görevin yerine getirilmesi olduğunu vurguladı.


“DEVLETİN İTİBARI ORTAK SORUMLULUKTUR”

Erhürman, uluslararası anlaşmanın Meclis Genel Kurulu’ndan geçmesi halinde Cumhurbaşkanlığı’nın Anayasal görevini yerine getireceğini belirtti.

Ancak o aşamaya kadar yürütme ve yasama organlarının üzerlerine düşen yükümlülükleri eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, devletin uluslararası ilişkilerdeki itibarının tüm kurumların ortak sorumluluğu olduğunu kaydetti.