AKPINAR’DAN FİLO JET SONRASI ÇAĞRI: “KIYILARIMIZDA DENİZ GÜVENLİĞİ AĞI KURULMALI”

DP Genel Sekreteri ve Girne Milletvekili Serhat Akpınar, Filo Jet faciasının ardından kıyılarda ilk müdahale kapasitesinin güçlendirilmesi için “Kıyı Belediyeleri Deniz Güvenliği ve Acil Müdahale Ağı” kurulmasını önerdi. Akpınar, “Bir ada ülkesinde deniz güvenliği bir tercih olmamalıdır” dedi.

Girne Milletvekili Serhat Akpınar, deniz kazaları, yangınlar, sağlık acilleri, kaybolma vakaları ve çevre felaketlerine dakikalar içerisinde müdahale edebilecek sürekli bir sistem kurulması çağrısı yaptı.

Akpınar, yaşanan deniz faciasının ilk müdahale kapasitesi, kurumlar arası koordinasyon ve teknolojik imkanların önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

DENİZ AMBULANSI, KURTARMA BOTLARI VE İHA’LAR

Öneriye göre Girne’den Dipkarpaz’a kadar kıyı bölgeleri risk, nüfus, deniz trafiği ve liman hareketliliğine göre müdahale merkezlerine ayrılacak.

Merkezlerde 24 saat hazır kurtarma botları, kurtarma jet-skileri, deniz ambulansı, sağlık ekipleri, dalgıçlar, termal kamera ve gece görüş sistemleri bulunması öngörülüyor. Sistemin ayrıca uzun süre havada kalabilen İHA’lar, insansız deniz araçları ve gerektiğinde uzaktan kumandalı su altı araçlarıyla desteklenmesi öneriliyor.

Gıda Mühendisleri Odası’ndan Batı Nil Virüsü uyarısı
Gıda Mühendisleri Odası’ndan Batı Nil Virüsü uyarısı
İçeriği Görüntüle

Akpınar, balıkçı tekneleri, tur tekneleri, yatlar ve gönüllü denizcilerden oluşacak sertifikalı bir “Gönüllü Deniz Destek Filosu” kurulmasını da gündeme getirdi.

“MECLİS’TE GİRİŞİM BAŞLATMAYA HAZIRIZ”

Önerilen yapının Sahil Güvenlik ve mevcut arama-kurtarma birimlerinin yerine geçmeyeceğini vurgulayan Akpınar, sistemin özellikle olayların ilk dakikalarında devreye girecek tamamlayıcı bir güç olacağını ifade etti.

Akpınar, hukuki, idari ve mali altyapının oluşturulması için Cumhuriyet Meclisi’nde gerekli girişimleri başlatmaya hazır olduklarını belirterek, “Bir ada ülkesinde deniz güvenliği bir tercih olmamalıdır. Devletin ve yerel yönetimlerin ortak sorumluluğudur” dedi.