Borsa İstanbul günün ilk yarısında yatay seyretti Borsa İstanbul günün ilk yarısında yatay seyretti

ÜÇ HAFTADIR GERİLİYOR

Petrol fiyatları, ABD’nin Çin’e yönelik tarifeleri nedeniyle azalan talep endişeleri ve İran üzerindeki baskılar nedeniyle üçüncü haftalık düşüşüne doğru ilerliyor.

  • Brent ham petrolü varil başına 74 doların üzerinde işlem görürken, bu hafta içinde %3’ten fazla değer kaybetti.
  • ABD ham petrolü ise 71 doların altına geriledi.

TİCARET SAVAŞI VE PETROL PİYASASI

Trump, Çin’den yapılan tüm ithalatlara ek vergiler getirdi ve dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin, Pazartesi günü karşılık vermeye hazırlanıyor. Bu durum, ham petrol talebindeki büyümeyi baskılayarak piyasada fazla arz oluşacağına dair endişeleri artırdı.

İRAN FAKTÖRÜ VE ABD BASKISI

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları da piyasalarda belirsizlik yaratıyor. RBC Capital Markets LLC analistlerinden Helima Croft, İran’ın kalan petrol ihracatının büyük bir kısmının Çin’e gittiğini belirterek, bu ithalatların ABD-Çin ticaret savaşı kapsamında nasıl şekilleneceğinin takip edileceğini ifade etti.