Altın fiyatları, ABD'de faiz artırımı beklentilerinin güçlenmesi ve doların değer kazanmasının etkisiyle haftanın son işlem gününde de düşüşünü sürdürdü. Yatırımcılar bir yandan ABD-İran arasındaki kırılgan barış sürecini takip ederken, diğer yandan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına ilişkin mesajları fiyatlamaya devam ediyor.
Spot altının ons fiyatı yüzde 0,1 gerileyerek 4.022,95 dolara indi. Böylece altın, haftalık bazda yaklaşık yüzde 3,4 değer kaybederek üst üste dördüncü haftayı da düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. ABD'de Ağustos vadeli altın kontratları ise yüzde 0,2 düşüşle 4.038,10 dolardan işlem gördü.
GÜÇLÜ DOLAR ALTINI BASKILIYOR
ABD dolar endeksi ikinci haftayı da yükselişle kapatmaya hazırlanırken, doların güç kazanması altını diğer para birimlerini kullanan yatırımcılar açısından daha pahalı hale getirdi. Bu durum değerli metal üzerinde satış baskısını artırdı.
FED BEKLENTİLERİ PİYASAYI ETKİLİYOR
ABD'de mayıs ayı enflasyonunun üç yıl sonra ilk kez yüzde 4 seviyesini aşması, Fed'in faiz politikasına yönelik beklentileri yeniden şekillendirdi.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, hizmet enflasyonunda sınırlı bir iyileşme sinyali bulunduğunu ancak temel enflasyon baskılarının halen yüksek seviyelerde olduğunu ifade etti.
New York Fed Başkanı John Williams ise enflasyonun yıl içerisinde kademeli olarak gerilemesini beklediklerini ancak yüzde 2 hedeflerine dönüş sürecinin öngörülenden daha uzun sürebileceğini söyledi.
Piyasalarda Fed'in bu yıl üç faiz artırımı gerçekleştireceği beklentisi korunurken, eylül ayında faiz artırımı ihtimali yaklaşık yüzde 63 olarak fiyatlanıyor.
HÜRMÜZ BOĞAZI GELİŞMESİ YAKINDAN İZLENİYOR
Jeopolitik gelişmeler de piyasaların gündeminde yer almayı sürdürüyor.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO), bir gemiye yönelik saldırı ihbarının ardından Hürmüz Boğazı'ndaki refakat operasyonlarını geçici olarak durdurması, ABD ile İran arasında varılan ön barış anlaşmasına ilişkin belirsizlikleri yeniden artırdı.
ÇİN'İN ALTIN İTHALATI GERİLEDİ
Öte yandan Çin'in Hong Kong üzerinden gerçekleştirdiği net altın ithalatı mayıs ayında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 38 azalarak 53,674 metrik tona düştü. Nisan ayında bu rakam 86,715 metrik ton seviyesinde bulunuyordu.
DİĞER DEĞERLİ METALLERDE DE DÜŞÜŞ VAR
Diğer değerli metallerde ise spot gümüş yüzde 0,2 düşüşle 57,77 dolara gerilerken, platin 1.600,95 dolarda yatay seyretti. Paladyum ise yüzde 0,4 yükselişle 1.188,97 dolara çıktı. Buna rağmen tüm değerli metallerin haftayı kayıpla tamamlaması bekleniyor.





