Güney Kıbrıs’ta sınır kapılarında yeni bir uygulamanın başlatıldığı duyuruldu. Güney Kıbrıs’ta Çalışanlar Derneği’nin açıklamasına göre, 25 Ağustos 2025 tarihinden itibaren yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti veya Avrupa Birliği kimlik kartı sahiplerinin bu kimliklerle geçiş yapabileceği bildirildi.
Açıklamada, doğum belgesi bulunan kişilerin ise her geçişte bu belgeyi ve Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olan anne veya babasının kimlik fotokopisini ibraz etmesi gerektiği ifade edildi. Öte yandan yalnızca KKTC kimliği bulunan kişilerin geçişine izin verilmeyeceği kaydedildi.
Rum Polisinden Açıklama: “Kurallar Değişmedi”
Rum polisinin Cyprus Mail gazetesine yaptığı açıklamada, kuralların değişmediği, ancak KKTC kimlik kartlarının teknik olarak sistemlere okutulamadığı belirtildi. Açıklamaya göre, AB kimlikleri sınır kapılarındaki gişelerde okutulup bilgiler otomatik olarak kaydedilirken, KKTC kimlikleri sistemle uyumlu olmadığı için manuel işleme tabi tutuluyor ve bu da süreyi uzatıyor.
"BUGÜNE KADAR NASIL YAPILIYORDU?"
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Rum polisinin gerekçesine tepki gösterdi. Özersay, şu ifadeleri kullandı:
“Rum polisi, KKTC kimliklerinin sisteme okutulamadığını söylüyor. Peki bugüne kadar nasıl yapılıyordu? Kart üzerindeki numara bilgisayara giriliyordu. KKTC kimlikleri de çipli ve veriler dijital ortamda saklanıyor. Eğer bir sistem uyumsuzluğu varsa, bu konuşularak çözülebilir. Madem ki bu kimlikleri kabul ediyorlar, çipli özelliklerinden de faydalanmanın önünde bir engel olmamalı.”
Özersay, özel temsilcilerin yakın zamanda bir araya geleceğini hatırlatarak, bu konunun da gündeme alınması ve sürecin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.




