Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Çarşamba gecesi iki ülke arasındaki sınırın karşısında yer alan bir Ukrayna limanına yapılan saldırının ardından Moldova'da iki Rus insansız hava aracının (İHA) patladığını açıkladı.
Sandu Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin hava sahasını ihlal eden İran tasarımı Shahed İHA'ların "Moldovalıların hayatını riske attığını" söyledi.
Moldova sınır polisine göre, Rusya'nın Ukrayna'nın Odesa bölgesindeki Reni limanına bir gecede düzenlediği hava saldırısının ardından İHA'lar Moldova'nın Gurgulesti kasabasına sadece 9 kilometre ve Romanya'nın Galati şehrine 26 kilometre mesafede kırsal bir alana düştü.
Herhangi bir yaralanmaya yol açmadığı düşünülen olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
Sandu, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda "Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş yine Moldova'ya sıçradı," dedi ve ekledi: "Rusya sınır tanımıyor, sivillere saldırıyor, terör estiriyor. Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş suçtur."
Olaya tepki olarak Moldova Dışişleri Bakanlığı başkent Kişinev'deki Rus diplomatik misyonunun başkanını çağırdı ve Moldova'nın "ulusal güvenliğine ve vatandaşlarına ciddi bir tehdit oluşturan kabul edilemez ihlalleri" kınadı.
Bakanlık, Rus diplomata ihlallerin "somut kanıtı olarak" insansız hava araçlarının parçalarını sunduğunu söyledi.
Benzer hava sahası ihlalleri gece saatlerinde Romanya'da da yaşanmış, ülkenin hava sahasının ihlal edilmesi üzerine Milli Savunma Bakanlığı iki F-16 savaş uçağını havalandırmıştı. Bakanlık perşembe günü yaptığı açıklamada ise "olası bir çarpma alanı" tespit ettiklerini, ancak "maddi hasar" bildirilmediğini duyurdu.
Bakanlık Rus saldırılarını "haksız ve uluslararası hukuk normlarına ciddi şekilde aykırı" olarak nitelendirdi.
Bundan ayrı bir gelişme olarak Moldova, Rusya ile 1998 yılında imzalanan bir kültür anlaşmasını feshetti ve hükümet "Rus Kültür Merkezi'nin ülkedeki faaliyetlerine son vereceğini" duyurdu.