“AVRUPA’NIN BÖLÜNMÜŞ SON BAŞKENTİ LEFKOŞA”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Avrupa Kültürel Miras Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Lefkoşa’nın “Avrupa’nın bölünmüş son başkenti” olarak anıldığını ancak aynı zamanda iki toplumun yakınlaşma ve ortak kültürel mirasın korunması süreçlerinde öncü bir rol üstlendiğini vurguladı.
Harmancı, “1970’lerden bu yana Lefkoşa, iki toplumun iş birliği için en güçlü sahnelerden biri olmuştur” dedi.
“MUSTAFA AKINCI VE LELLOS DEMETRIADIS’İN VİZYONU BUGÜN HALA YAŞIYOR”
Harmancı, dönemin Lefkoşa belediye başkanları Mustafa Akıncı ve Lellos Demetriadis tarafından hayata geçirilen ortak kanalizasyon sisteminin bugün hâlâ iki belediyenin iş birliğiyle çalıştığını belirtti.
“O dönem ortaya konan politik irade, ortak kültürel mirasın korunmasında kalıcı kazanımlar sağladı,” diyen Harmancı, bu ortaklığın iki toplumlu Lefkoşa Master Planı ile sürdüğünü ifade etti.
“LEFKOŞA MASTER PLANI YENİDEN BİRLEŞME UMUDUNU CANLI TUTUYOR”
1981’de kurulan iki toplumlu Lefkoşa Master Planı ekibinin hem ortak mekânsal gelişim stratejisi hazırladığını hem de bölünmüşlüğün yarattığı olumsuz etkileri azaltmak için projeler geliştirdiğini belirten Harmancı, bu planın Lefkoşa’nın yeniden birleşme umudunu canlı tuttuğunu söyledi.
Ayrıca 1990’lı yıllarda Surlariçi bölgesinde hayatı canlandırmak için yürütülen ikiz projelerle, hem kuzeyde hem de güneyde kültürel mirasın korunmasına katkı sağlandığını vurguladı.
“SUR VE BURÇLAR, LEFKOŞA’NIN ORTAK KİMLİĞİ”
Harmancı, Lefkoşa surlarının 11 burcu ve dairesel geometrik yapısıyla bir bütün olduğunu belirterek, “Burçların 8’ini koruyup 3’ünü kaybedersek, surların tarihi yapısının özünü kaybederiz. Bu sadece Kıbrıslılar için değil, tüm Avrupa kültürel mirası için kayıptır,” dedi.
Surların, hem kuzeydeki hem de güneydeki belediye logolarında yer almasının, Lefkoşa’nın ortak kimliğinin güçlü bir sembolü olduğuna dikkat çekti.
“AB’YE LEFKOŞA İÇİN ÖZEL ŞEHİR FONU ÇAĞRISI”
Harmancı, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni çözümsüzlük sürerken tek taraflı üye kabul etmesinin, iki taraf arasındaki mali kaynaklara erişim imkanlarında ciddi bir uçurum yarattığını söyledi.
Bu nedenle AB’ye seslenen Harmancı, “Lefkoşa için özel bir şehir fonu kurulmalı. Böyle bir mekanizma, iki belediyenin yürüttüğü ortak projelere sürdürülebilir destek sağlayacaktır,” dedi.
“YEŞİL KORİDOR PROJESİ HAYATA GEÇİYOR”
Harmancı, iki belediyenin uzun yıllar süren ortak çabasıyla Kanlıdere üzerinden iki yakayı birleştirecek yeşil koridor projesinin nihayet hayata geçtiğini de açıkladı.
“Bu proje sadece iki tarafı fiziksel olarak değil, toplumsal anlamda da birbirine yaklaştıracak,” diyen Harmancı, barış sürecine katkı sağlayacak yeni ortak projeler için yenilikçi bir fon mekanizmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.





