HAMAS VE İSRAİL ARASINDA DOLAYLI MÜZAKERELER MISIR’DA BAŞLIYOR

Hamas ile İsrail arasında, Gazze Şeridi’nde kalıcı barış sağlanmasını öngören plana ilişkin dolaylı müzakereler bugün Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde başlayacak.


NETANYAHU’DAN HEYETE TALİMAT

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, müzakereler için İsrail heyetinin Mısır’a gitmesi talimatını verdi. Heyete İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer başkanlık edecek. ABD tarafından toplantıya Başkan Donald Trump’ın damadı Jared Kushner ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff katılacak.


HAMAS HEYETİ MISIR’A ULAŞTI

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, hareketin Gazze’deki lideri Halil el-Hayye başkanlığındaki heyetin ateşkes, işgal güçlerinin çekilmesi ve esir değişimi konularında müzakerelere başlamak üzere Mısır’a ulaştığı belirtildi. Görüşme takvimi ve süresine dair ayrıntı verilmedi.


TRUMP’IN 20 MADDELİK GAZZE PLANI

Müzakerelerin temelini, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı 20 maddelik Gazze planı oluşturuyor. Planda, Gazze’nin terörden arındırılması, yeniden inşası, İsrail’in operasyonları durdurarak kademeli olarak çekilmesi, rehinelerin serbest bırakılması ve kapsamlı bir ekonomik kalkınma programı öngörülüyor.

Plan ayrıca, uluslararası denetim altında bir geçiş hükümeti, güvenliği sağlamak üzere uluslararası istikrar gücü kurulması ve Gazze’nin gelecekte kendi kaderini tayin etme hakkına giden yolda adımlar atılmasını içeriyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nicolas Maduro ile görüştü
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nicolas Maduro ile görüştü
İçeriği Görüntüle

TARİHİ KRİZİN SONLANDIRILMASI AMAÇLANIYOR

Mısır’daki görüşmeler, taraflar arasında doğrudan temas yerine aracılar üzerinden yürütülecek. Hedef, hem Gazze’deki savaşın sonlandırılması hem de bölgede uzun vadeli barış ve istikrarın tesis edilmesi.