DAÜ-SEN, bu girişimi "akademik ve hukuksal açıdan akıl dışı" olarak nitelendirerek, çalışanların güvenini ortadan kaldıracak bir adım olarak değerlendirdi.

"60 YAŞ TARTIŞMASI PROTOKOL VE SÖZLEŞMELERE AYKIRI"

DAÜ-SEN, 4 Nisan 2024 tarihinde imzalanan Protokole ve mevcut Toplu İş Sözleşmesi'ne aykırı olan bu düzenlemenin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Toplu İş Sözleşmesi'nin, akademik personelin 65 yaşına kadar çalışmasını mümkün kıldığını belirten sendika, tüzüğün değiştirilmeye çalışılmasının hukuksal anlamda yeni bir kaos yaratacağını ifade etti.

Oğuz: "Bakanlar Kurulu kararıyla yaklaşık 600 kişi vatandaş oldu" Oğuz: "Bakanlar Kurulu kararıyla yaklaşık 600 kişi vatandaş oldu"

Sendika, "Toplu İş Sözleşmesi, tüzüklerin üstündedir. Bu durum, çok sayıda mahkeme kararıyla sabittir" diyerek, VYK ve Rektörlüğün bu adımının yasal bir temeli olmadığını savundu.

"ÇALIŞANLARIN HAKLARI ÇİĞNENİYOR"

Rektörlük ve VYK'nın, emeklilik hakkı kazanan personelin özel statüde istihdam edilmesi yönünde yazı göndermesine rağmen, çalışanların Toplu İş Sözleşmesi'nde değişiklik yapılmadan bu teklifi kabul etmediğini belirten DAÜ-SEN, "Bu tutumumuz doğru bir karardı. Hatta emeklilik hakkı bulunan Rektör dahi kendi teklifine uymamıştır" ifadelerini kullandı.

"HUKUKSUZLUK AKADEMİK SİSTEMİ ZARARA UĞRATIR"

Tüzük değişikliği önerisinin, senato gündemine 48 saatten az bir süre içinde aciliyet iddiasıyla getirilmesini "ciddiyetsizlik" olarak değerlendiren DAÜ-SEN, akademik personelin güvenini zedeleyen bu girişimlerin üniversitenin geleceği açısından büyük riskler taşıdığını ifade etti.

Sendika, “Böylesine samimiyetsiz ve tutarsız bir yönetim anlayışı ile üniversitenin krizden çıkarılması mümkün değildir” diyerek, bu tür yaklaşımlardan hızla vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

"REKTÖRLÜK VE VYK ÇALIŞANLARA UMUT VERMELİ"

DAÜ-SEN, Rektörlük ve VYK'nın 4 Nisan 2024 Protokolü ve Toplu İş Sözleşmesi'ne uygun hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Emekli olarak özel statüde devam etmek isteyen personelin haklarının korunarak, gönüllülük esasına göre çalışmasının sağlanabileceğini belirten sendika, bu sürecin çalışanların kişisel prim yatırımlarını mağdur etmeyecek şekilde yürütülmesini talep etti.

"SENDİKAL VE HUKUKİ MÜCADELE DEVAM EDECEK"

Üniversitenin bütçesine katkı sağlamak için gece gündüz çalıştıklarını belirten DAÜ-SEN, VYK ve Rektörlüğün bu girişimine karşı her türlü sendikal ve hukuki mücadeleyi sürdüreceğini duyurdu. Sendika, "Büyük krizler ancak akıl, kararlılık ve birliktelikle çözülür. Ancak bu tür yaklaşımlar, üniversitenin sorunlarını daha da derinleştirir" ifadelerini kullandı.

DAÜ-SEN, çalışanların güvenini zedeleyen adımlardan uzak durulması gerektiğini ve üniversitenin geleceği için akılcı çözümler üretilmesinin önemini vurguladı.