Bengihan, mevcut mahkum sayısının cezaevlerinin kapasitesini aştığını ve ülkeye denetimsiz girişlerin bu durumu daha da zorlaştırdığını ifade etti.

CEZAEVİNDE 856 MAHKUM BULUNUYOR

Bengihan, şu anda cezaevlerinde toplam 856 tutuklu ve mahkum bulunduğunu, 111 mahkumun eski cezaevinde. 745 mahkumun ise yeni cezaevinde olduğunu belirtti. Bu mahkumların dağılımını şu şekilde paylaştı:

  • 311 kişi üçüncü ülke vatandaşı
  • 231 kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı
  • 196 kişi Kuzey Kıbrıs vatandaşı
  • 118 kişi çift uyruklu

Bengihan, bu rakamların cezaevinin kapasitesini aşarak mevcut durumu zorlaştırdığını belirtti.

"MEVCUT KAPASİTE AŞILMIŞ DURUMDA"

Güven Bengihan, cezaevinin kapasitesinin 625 kişilik kapalı ve 100 kişilik açık alan olmak üzere toplamda 725 kişilik olduğunu, ancak kapasitenin üzerinde mahkum tutulduğunu vurguladı. Açık cezaevi kısmının kullanılmadığını belirten Bengihan, mevcut mahkum sayısının kapasitenin üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Meclis’te Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi görüşülüyor Meclis’te Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

"ÜLKEYE GİRİŞLER SIKI KONTROL ALTINA ALINMALI"

Bengihan, ülkeye denetimsiz girişlerin cezaevlerindeki mahkum sayısının artışında etkili olduğunu söyledi. "Özellikle üçüncü ülke vatandaşlarının çoğunluğu oluşturduğunu görüyoruz," diyen Bengihan, bu kişilerin yeterli denetim yapılmadan ülkeye giriş yaptıklarını belirtti. Öğrenci olarak kabul edilen bireylerin, kontrolsüz şekilde ülkede kalmasıyla suç oranlarının arttığını ifade etti.

"ÜNİVERSİTELER TEMİNAT YATIRMALI"

Üniversitelerin ülkeye getirdiği öğrencilerden sorumlu olmaları gerektiğini belirten Bengihan, her öğrenci için üniversiteler tarafından bir teminat yatırılması gerektiğini savundu. Bengihan, son 11 ayda üçüncü ülke vatandaşlarının ülkeden sınır dışı edilmesi için 20 milyon TL harcandığını ve bu masrafların üniversitelerden karşılanması gerektiğini vurguladı. Bu konuda, "Üniversiteler, ülkeye getirdikleri öğrencilerin sorumluluğunu üstlenmeli," ifadelerini kullandı.

"GOLİFA GİBİ VATANDAŞLIK DAĞITILMASI KIBRIS TÜRK HALKININ GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR"

Güven Bengihan, röportajında yurttaşlık verilmesi konusuna da değinerek, kontrolsüz vatandaşlık dağıtımının Kıbrıslı Türklerin geleceğini tehdit ettiğini belirtti. Yurttaşlık verilmesinde gerekli kriterlere uygun olmayan kişilerin vatandaş yapılmasının kültürel ve siyasi dokuyu bozduğunu ifade eden Bengihan, "Golifa gibi vatandaşlık dağıtılması Kıbrıs Türk halkının geleceğini tehlikeye atmaktadır," şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM: KONTROLLÜ GİRİŞ VE DENETİM

Cezaevlerindeki kapasite sorununun sadece genişletme ile çözülemeyeceğini ifade eden Bengihan, asıl çözümün ülkeye giriş çıkışların daha sıkı kontrol edilmesi olduğunu vurguladı.