TBMM’NİN 105. YILI: HALKIN İRADESİNİN SİMGESİ
Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 105. yıl dönümü. 23 Nisan 1920’de Ankara’da açılan meclis, işgal altındaki Anadolu’da halkın temsil edildiği ilk ve en güçlü kurum oldu. Gazi Mustafa Kemal Paşa öncülüğünde toplanan milletvekilleri, Osmanlı saltanatının yetkilerini reddederek yeni bir yönetim biçiminin zeminini hazırladı. Bu meclis, Kurtuluş Savaşı’nı yöneten ve ardından Cumhuriyet’i kuran iradenin kendisiydi.
“EGEMENLİK, KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”
“Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” ilkesi, bu meclis ile birlikte hayata geçirildi. Artık söz ve karar halkındı. 600 yıllık monarşi yönetiminden halkın iradesine dayalı bir rejime geçişin ilk adımı atılmıştı. 23 Nisan, yalnızca siyasal bir başlangıç değil, toplumsal bir uyanış anlamı da taşıyordu.
ATATÜRK’TEN DÜNYA ÇOCUKLARINA BAYRAM
Atatürk, 1929 yılında 23 Nisan’ı çocuklara armağan ederek bu tarihi daha da anlamlı kıldı. Çünkü o, çocukları “yeni nesil” olarak görüyor ve “Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yaşatacak sizlersiniz” diyerek geleceği çocuklara emanet ediyordu.
1980’lerden itibaren 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği adıyla dünyanın dört bir yanından çocuklar Türkiye’ye gelmeye başladı. Farklı dillerden, renklerden ve kültürlerden çocuklar barış içinde bir arada yaşama hayalini bu bayramla birlikte dünyaya duyurdu.
KUTLAMALARLA DOLU COŞKULU BİR GÜN
Yıllar geçse de 23 Nisan’ın taşıdığı anlam her zamankinden daha güçlü. Çocuklar için düzenlenen törenler, şiir dinletileri, gösteriler ve bayraklarla donatılan caddeler, bu ortak heyecanın birer parçası. Okullarda çocuklar yönetime sembolik olarak geçiyor, temsili meclis oturumları düzenleniyor, çocuklar “bugünün ve yarının liderleri” olarak sahneye çıkıyor.
ATA’NIN MESAJI GELECEĞE IŞIK TUTUYOR
23 Nisan, yalnızca çocuklara adanmış bir gün değil; bağımsızlığın, halk egemenliğinin ve çağdaş uygarlık yolunda atılan kararlı adımların simgesi. Bugün, bir milletin yeniden doğuşunu ve geleceğini çocuklara emanet edişini simgeliyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleri bu anlamı özetliyor:
“Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz.”
23 NİSAN PROGRAMI BRT’DE BAŞLIYOR
23 Nisan günü, saat 08.00’de Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Bayrak Radyo ve Televizyonu’nda (BRT) günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapacak.
KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ, ŞİİRLER VE GÖSTERİLER
Saat 09.15’te Lefkoşa merkez okullarından gelecek öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla açılış korteji başlayacak. Kortej, Atatürk Büstü’ne çelenk koyacak, ardından Cumhurbaşkanlığı ve Ledra Palace trafik ışıkları güzergahından Cumhuriyet Meclisi’ne yürüyecek.
Saat 09.45’te Cumhurbaşkanlığı bahçesinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı ziyaret edecek olan kortej, burada günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar, şiirler ve dans gösterileri sunacak.
MECLİS’TE GÖSTERİLER VE KONUŞMALAR YAPILACAK
Saat 11.00’de Cumhuriyet Meclisi’nde 17-23 Nisan Haftası etkinliklerinin açılışı gerçekleştirilecek. Törende, Meclis Başkanı Ziya Öztürkler ve Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile öğrenciler konuşmalar yapacak; akrobatik dans, modern dans, halk dansları ve cimnastik gösterileri sergilenecek.
ÜLKE GENELİNDE ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞECEK
Saat 18.00’de Merkez Lefkoşa Etkinlik ve Kültür Salonu’nda “IV. Atatürk’ün Çocukları Resim Sergisi”nin açılışı yapılacak.
23 Nisan etkinlikleri kapsamında ayrıca İskele’deki Cumhuriyet Stadyumu’nda “Çocuk Atletizm Oyunları Festivali” düzenlenecek. Gazimağusa’da “3. Şampiyon Melekler Voleybol Kupası” final müsabakaları Mağusa Arena’da gerçekleştirilecek. Girne’deki 23 Nisan İlkokulu’nda ise “Geleceğin Mucitleri Bilim Şenliği” yapılacak.
Bu etkinliklerle KKTC’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çocukların katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlanıyor.