2 bin 40 dosya sonuçlandı, 6 bini aşkın başvuru süreci devam ediyor
Başkan Veçhi, komisyona yapılan 8 bin 151 başvurudan 2 bin 40’ının karara bağlandığını, 6 bin 111’inin ise değerlendirme sürecinin sürdüğünü belirtti. Karara bağlanan dosyalardan bin 777’sinin tazminatla çözüldüğünü kaydeden Veçhi, bu başvurular kapsamında ödenmesi kararlaştırılan tazminat miktarının 535 milyon 442 bin 407 İngiliz Sterlini olduğunu bildirdi.
Dostane çözüm oranı yüzde 99
Veçhi, TMK’nın her Perşembe günü toplanarak 70 ila 80 başvuru dosyasını incelediğini ve başvuruların yüzde 99’unun dostane çözümle sonuçlandığını söyledi. 2024 ve 2025 yıllarında, toplam 229 başvuru için 102 milyon 624 bin 825 sterlin tutarındaki ödeme işleminin tamamlandığını ifade etti.
“Demopoulos Kararı bir milattır”
Komisyonun AİHM tarafından tanınan bir iç hukuk yolu olduğunu vurgulayan Veçhi, 2010 tarihli Demopoulos kararının yalnızca Rum mülkiyet hakkını değil, bu taşınmazlarda uzun yıllardır yaşayan eşdeğer kullanıcıların da haklarını güvence altına aldığını ifade etti.
TMK’nın yapısı ve üyeleri
Veçhi, TMK’nın sadece kendilerinden ibaret olmadığını, İçişleri Bakanlığı, Başsavcılık ve birçok kurumun iş birliği ile yürütülen profesyonel bir yapı olduğunu dile getirdi. Komisyon üyelerinin Yüksek Adliye Kurulu tarafından kapalı oylamayla seçildiğini vurgulayan Veçhi, üyeler arasında iki yabancı uzmanın da bulunduğunu söyledi. Komisyonun Fransız üyesi Kristina Kruger’in, Strasbourg Barosu'nda üç kez başkanlık yaptığını ve Avrupa Konseyi ile AİHM konularında uzman olduğunu belirtti.
Başvuru süreci ve gizlilik ilkesi
Rum mülk sahiplerinin TMK’ya kimlik ve tapu belgeleriyle başvuru yaptığını, başvuruların Rumca ve İngilizce de kabul edildiğini kaydeden Veçhi, sürecin gizlilik esasına göre yürütüldüğünü ve kişisel verilerin korunduğunu belirtti.
Etik dışı uygulamalara karşı uyarı
Bazı kişilerin güneydeki mülkünü eşdeğer gösterip kuzeyde mal edindikten sonra bu taşınmazları satarak tekrar güneyde hak talebinde bulunduğunu belirten Veçhi, bu tür etik dışı uygulamaların tespit edilmesi halinde gerekli araştırmaların yapıldığını ifade etti.
“Acapulco Yasası” ve koçan uygulaması
Veçhi, kamuoyunda “Acapulco Yasası” olarak bilinen 13/2008 sayılı yasa kapsamında, üç yıldan uzun süre kiralanan KKTC mülklerinin, Rum sahibinden alınan satış sözleşmesiyle TMK onayıyla koçanlaştırılabildiğini aktardı. Bu işlemlerde devletin mali bir yükümlülüğü olmadığını söyledi.
Palm Beach örneği ve disiplin uyarısı
Palm Beach Otel örneğini hatırlatan Veçhi, bir taşınmazın birden fazla kiraya verildiğini, ardından ilk kiracının mülkü satın alarak koçan sahibi olduğunu belirtti ve bu tür uygulamalarda disiplinli bir sürecin şart olduğunu vurguladı.
TMK ile ilgili rakamlar
Veçhi’nin paylaştığı verilere göre:
-
Toplam başvuru: 8 bin 151
-
Karara bağlanan dosya: 2 bin 40
-
Tazminatla sonuçlanan: 1.777
-
Geri çekilen/reddedilen: 236
-
Yasa tahtında izin: 10
-
İade ve tazminatla sonuçlanan: 8
-
Tam iade: 5
-
Takas ve tazminat: 2
-
Kısmi iade: 1
-
Çözümden sonra dosya: 1
“Tazminat ödemeleri Maliye Bakanlığı’nın sorumluluğunda”
Veçhi, tazminat ödemelerinden Maliye Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu belirterek, bugüne kadar karara bağlanan dosyaların yaklaşık üçte ikisinin ödemesinin yapıldığını söyledi.