Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) heyetini kabul ederek eğitim sistemindeki mevcut sorunlar ve eğitim politikalarını değerlendirdi.
TDP Genel Başkanı Zeki Çeler’in kabul ettiği KTÖS heyetinde Genel Sekreter Burak Maviş, Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener ile Basın-Yayın ve Propaganda Sekreteri Uğur Erilen yer aldı.
Görüşmede Atatürk Öğretmen Akademisi’ndeki (AÖA) atama ve görevlendirmeler, kalabalık sınıflar, konteyner sınıflar, öğretmen eksiklikleri, geçici öğretmenlik, özel eğitim, okul altyapıları ve kamusal eğitimin geleceği ele alındı.
AÖA’DAKİ ATAMA VE GÖREVLENDİRMELER ELE ALINDI
Görüşmenin önemli başlıklarından birini AÖA’da son dönemde yapılan atama ve görevlendirmeler oluşturdu.
KTÖS, daha önce yaptığı açıklamada kamuya açık münhal ilanı ve şeffaf değerlendirme süreci olmadan görevlendirmeler yapıldığı yönünde kendilerine bilgi ulaştığını belirtmiş ve Eğitim Bakanlığı ile AÖA Yönetim Kurulu’na sorular yöneltmişti.
TDP ve KTÖS heyetleri, AÖA’nın öğretmen yetiştirme misyonunun özerklik, liyakat ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde korunmasının önemini değerlendirdi.
ÇELER: “EĞİTİM SEÇİM DÖNEMLERİNE BIRAKILACAK BİR ALAN DEĞİL”
TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, eğitimin yalnızca seçim dönemlerinde gündeme getirilecek bir konu olmadığını belirterek, ülkenin geleceğini doğrudan ilgilendiren temel bir kamusal alan olduğunu söyledi.
TDP’nin eğitim politikaları ve projeleri üzerindeki çalışmalarını tamamladığını ifade eden Çeler, “Eğitimi en önemli yere koyduk” dedi.
Çeler, eğitim sistemindeki sorunların geçici uygulamalarla çözülemeyeceğini savunarak, politikaların öğretmen, öğrenci, aile, uzmanlar ve eğitim örgütleriyle birlikte oluşturulması gerektiğini kaydetti.
TDP’nin eğitim yaklaşımının merkezinde nitelikli kamusal eğitim, fırsat eşitliği, liyakat, güvenli okul ortamları ve her çocuğun ihtiyacına göre desteklenmesinin bulunduğunu belirtti.
ÖZEL EĞİTİM VE ÖĞRETMEN İHTİYACI GÜNDEMDE
Çeler, özel gereksinimli çocuklara yönelik gölge öğretmen uygulaması ve benzeri desteklerin geçici çözümler olarak değil, kamusal eğitim sisteminin kalıcı unsurları şeklinde ele alınması gerektiğini ifade etti.
TDP Eğitim Komitesi Başkanı Ahmet Karahan da eğitim politikalarının kişilere göre değil, bilimsel veriler, pedagojik ihtiyaçlar ve ortak akıl doğrultusunda şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.
Karahan, öğretmen ihtiyacının yıllar öncesinden planlanması gerektiğini belirterek geçici öğretmenlik uygulamalarının kalıcı bir istihdam ve öğretmen yetiştirme politikasıyla birlikte ele alınması gerektiğini kaydetti.
MAVİŞ: “KAMUSAL EĞİTİM HAKKI KORUNMALI”
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş ise öğretmenlerin ve öğrencilerin karşı karşıya kaldığı sorunları TDP heyetine aktardı.
Görüşmede kalabalık sınıflar, öğretmen eksiklikleri, rehberlik ve özel eğitim hizmetlerindeki yetersizlikler, konteyner sınıflar, öğrenci taşımacılığı ve okul altyapıları değerlendirildi.
TDP ile KTÖS heyetleri, eğitimde yaşanan sorunların günübirlik müdahaleler yerine bilimsel, planlı, kamusal ve uzun vadeli politikalarla ele alınması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulundu.




