Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in Birleşmiş Milletler (BM) 79’uncu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Tatar, "Kıbrıs Türk tarafı olarak özden gelen haklarımızın teyidi için mücadelemizi sürdürürken, iki tarafın faydasına olacak işbirliği alanları konusunda da çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Rum lider Hristodulidis'in, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Kıbrıs Türk halkının haklarını savunmasını ve devletin tanınması çağrısını hazmedemediğini belirten Tatar, "Rum lidere bu konuda sarf etmiş olduğu sözleri iade ediyorum" dedi.
"Rumların konfor alanına katkı koymayacağız"
Tatar, açıklamasında Rum lider Hristodulidis'e açık bir mesaj verdi: "Biz Kıbrıs Türk tarafı olarak, Rumların konfor alanına katkı koymaya yönelik sonuçsuz süreçlere girmeyeceğiz. Bizim için federasyon bir uzlaşı modeli olarak tüketilmiştir. Kıbrıs Türk halkının temel insan haklarına erişememesinin en büyük nedenlerinden biri olan bu oyun bozulmuştur."
"Rum lider 61 yıldır gasp ettikleri statüyü savundu"
Tatar, Hristodulidis’in BM Genel Kurulu'nda, Rum yönetiminin 61 yıldır gasp ettiği statü ile yaptığı konuşmada, Rum liderin ilkel siyasetini yansıttığını kaydetti. Tatar, 1960 Ortaklık Cumhuriyeti’nin sadece 3 yıl sürdüğünü, Kıbrıslı Türklerin silah zoruyla yönetimden atıldığını ve anayasanın ortaklıkla ilgili maddelerinin Rumlar tarafından tek taraflı olarak değiştirildiğini hatırlattı.
"Kıbrıs sorununun çözülmemesinin nedeni Rum zihniyeti"
Tatar, Kıbrıs sorununun bugüne kadar bir uzlaşıyla sonuçlanmamasının temel nedeninin Rum tarafının yönetimi ve refahı paylaşmayı reddetmesi olduğunu belirtti. Ayrıca, Rum liderliğinin 61 yıldır egemenliği ve statüyü gasp ettiğini, uluslararası toplumu da yanıltmaya çalıştığını ifade etti.
"Mutlu Barış Harekatı adaya barış getirdi"
Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirdiği Mutlu Barış Harekatı’nın sadece Kıbrıs Türk halkına değil, tüm adaya barış getirdiğini vurguladı. Tatar, "Bugünkü sınırlar, 50 yıldır Kıbrıs adasında iki devletin ve iki halkın huzur içinde yaşamasını sağlamıştır" dedi.
"Kıbrıs Türk halkının hakları teyit edilmeli"
Tatar, Rum lidere mesajının net olduğunu belirtti: "Kıbrıs adası küresel dinamizme kapalı değildir. Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarının teyit edilmesi, egemen eşitlik ve uluslararası statünün tescil edilmesi, Kıbrıs sorununa bir uzlaşı bulunabilmesi için şarttır."
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının hak mücadelesini sürdürmeye ve iki tarafın faydasına olacak işbirliği alanları üzerinde çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.