Cumhurbaşkanı Tatar, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği’nin 2004 yılında Kıbrıs Rum tarafını tam üye yaparak kendi koyduğu kuralları açıkça çiğnediğini ve bu hamleyle Kıbrıs meselesinde tarafsızlığını yitirdiğini ifade etti. “AB kurumlarının Rum liderliğinin sözcülüğüne soyunmak dışında bir tutum sergilemesini beklemek gerçekçi değildir” dedi.
Tatar, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyaretin, Kıbrıs Türk Halkı’nın iradesi ve toprakları üzerindeki egemenlik hakkının en güçlü tezahürlerinden biri olduğunu kaydetti. Bu ziyareti “yasadışı” olarak nitelendirmenin, Kıbrıs Türk varlığını ve kurumsal kimliğini hedef alan “hadsiz bir tutum” olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti kapsamında açılışı yapılan yeni Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin, Kıbrıs Türk Halkı’nın kendi topraklarında kurumsal varlığını pekiştirme kararlılığının somut bir göstergesi olduğunu ifade eden Tatar, bu adımın egemen devlet statüsünü güçlendirdiğini söyledi.
KKTC’de düzenlenen TEKNOFEST etkinliğine de değinen Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte gençlerle bir araya gelme fırsatı bulduklarını belirterek, Türkiye’nin havacılık, teknoloji ve inovasyon alanındaki başarılarının Kıbrıs Türk gençliğine gurur verdiğini vurguladı.
Tatar, Avrupa Birliği kurumlarının Kıbrıs Türk Halkı’nın attığı her adımı küçümseyen, sorgulayan ve gölgeleyen yaklaşımının, BM Genel Sekreteri’nin “yeni atmosfer” olarak tanımladığı ortamı zedelediğini ve uzlaşı çabalarını baltaladığını belirtti. “AB bu tutumunu sürdürdüğü sürece, adil ve kalıcı bir çözüm sürecinde aktör olarak yer alması mümkün değildir” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Halkı’nın hak ve çıkarlarını savunmaya, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün teyidine yönelik mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini ifade etti. “Adada adil ve kalıcı bir çözüme ancak egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü zemininde ulaşılabilir. Avrupa Parlamentosu’nun bu gerçekleri göz ardı eden yaklaşımı ise halkımız nezdinde yok hükmündedir” açıklamasında bulundu.