Kimileri bu günü ticari bir "Hallmark tatili" olarak görse de, Sevgililer Günü’nün kökleri aslında Roma tarihine ve Aziz Valentine’e dayanıyor.
ROMA’DAN GÜNÜMÜZE SEVGİLİLER GÜNÜ
Antik Roma döneminde, şubat ayının ikinci haftasında sevgiyle bağlantılı festivaller düzenleniyordu. Yale Üniversitesi'nden tarih profesörü Noel Lenski’ye göre, bu kutlamalar toplumun içinde bulunduğu tarihsel koşullara göre şekillendi.
M.Ö. 5. yüzyıldan itibaren Romalılar, 15 Şubat'ta Lupercalia adında bir festival düzenliyordu. Roma’nın kuruluşunu ve doğurganlık tanrısı Lupercus'u onurlandıran bu festivalde, erkekler bir köpeği kurban eder ve postuyla doğurgan olmak isteyen genç kadınlara vururdu. Oldukça çılgın ve özgürlükçü bir festival olan Lupercalia, 5. yüzyıla kadar sürdü.
Hristiyanlık Roma’da yayılınca, Papa Gelasius I bu festivali yasakladı ve 14 Şubat’ı Aziz Valentine’i anma günü ilan etti. Bu tarihin Lupercalia’nın yerine konulduğuna dair net bir kanıt bulunmasa da, Aziz Valentine’in evlilik ve sevgiyle ilişkilendirilmesi, günümüz Sevgililer Günü’nün temellerini attı.
- yüzyıldan itibaren sevgiyi anlatan şiirler ve hediyelerle kutlanan gün, zamanla dini kimliğini kaybederek daha seküler bir hale geldi.
AZİZ VALENTİNE KİMDİ?
Profesör Lenski’ye göre, Aziz Valentine bir efsane değil, aslında iki farklı kişiyi temsil ediyor. Roma İmparatorluğu’nda Hristiyan olduğu için idam edilen iki piskopos, Aziz Valentine kimliğiyle anılıyor. Efsaneye göre, bu piskoposlardan biri, gizlice evlilik törenleri düzenlediği için Pagan bir imparator tarafından öldürüldü.
Ancak Connecticut’taki Saint Paul Katolik Kilisesi’nden Rahip Michael Clark, Aziz Valentine’in gerçek bir kişi olduğuna inanıyor. Roma’daki St. Mary in Cosmedin Bazilikası’nda Aziz Valentine’e ait olduğu düşünülen bir kafatasını gördüğünü belirten Rahip Michael, Aziz Valentine’in asıl mirasının "sevgisi uğruna hayatını feda etmesi" olduğunu söylüyor.
CUPID: AŞKIN SEMBOLÜ
Sevgililer Günü ile özdeşleşen Cupid, aslında Roma mitolojisinden gelen bir figür. Latince "arzu" anlamına gelen "Cupido" kelimesinden türeyen bu figür, aşk tanrıçası Venüs’ün yardımcısı olarak kabul edilir. Profesör Lenski’ye göre, Cupid’in varlığı insanlık tarihi boyunca aşkın gizemini ve cazibesini simgeliyor.
GÜNÜMÜZDE SEVGİLİLER GÜNÜ NASIL KUTLANIYOR?
Sevgililer Günü, Amerika’da büyük bir ticari etkinliğe dönüşmüş durumda. Ulusal Perakende Federasyonu'na göre, 2025 yılında Amerikalıların Sevgililer Günü için toplam 27,5 milyar dolar harcaması bekleniyor. En çok tercih edilen hediyeler ise çikolata, çiçek ve tebrik kartları.
Ancak bazıları için Sevgililer Günü sadece romantik ilişkilerle sınırlı değil. Yaşanan doğal afetler nedeniyle farklı bir Sevgililer Günü kutlamaya hazırlanan Los Angeles’lı yaşam tarzı uzmanı Kathy Copcutt, bu yılki kutlamayı "hayatı kutlamak" olarak nitelendiriyor.
Bazı Amerikalılar ise Sevgililer Günü’nü arkadaşlarıyla "Galentine’s Day" adı altında kutlarken, Copcutt bu yıl ailesiyle "Falentine’s Day" yapacağını söylüyor. 2025 yılında bireysel bakım ve kendini sevmenin de ön planda olduğunu belirten Copcutt, "Sevgililer Günü'nde yalnız kalmaktan korkmayın. Kendinizi sevin ve kendinize vakit ayırın," diyor.
Rahip Michael ise Sevgililer Günü'nün yalnızca romantik bir kutlama olmadığını vurgulayarak, "Kendini sevmeyen biri, başkasını sevemez. Herkes sevilebilir ve değerli olduğunu bilmeli," diyor.
Sevgililer Günü’nü ister romantik partnerinizle, ister aileniz ve arkadaşlarınızla kutlayın, bu gün insan sevgisinin binlerce yıldır var olan bir olgu olduğunu hatırlamak için harika bir fırsat.