Güney Kıbrıs’ta Temmuz ayında Limasol’un dağlık kesiminde çıkan ve iki kişinin ölümüne yol açan büyük orman yangını Rum Meclisi’nde masaya yatırıldı. İçişleri, Tarım ve Çevre komitelerinin ortak toplantısına muhtarlar da katıldı.

5 saat süren toplantıda, yangına müdahalede geç kalınması, tahliye mekanizmalarının işletilememesi ve kurumlar arası koordinasyon eksiklikleri gündeme geldi. Rum Polis Genel Müdürü Themistos Arnautis, yangında hayatını kaybeden iki kişinin “bilgilendirilmelerine rağmen yanan yola bilerek girdiklerini” söyleyince, milletvekilleri bu açıklamayı “kabul edilemez ve duygusuz” olarak nitelendirdi.

Rum İtfaiye Teşkilatı Şefi Nikos Longinos ise Malya köyünde başlayan yangının kundaklama sonucu çıktığını savundu ve cep telefonunda yangın çıkış noktalarında bulunan sigara izmaritlerinin fotoğraflarını gösterdi. ABD’nin ATF federal ofisinin hazırladığı raporda yangının “sigara izmaritinden çıktığı” tespiti yer alsa da, Longinos bu görüşe karşı çıktı.

DİSİ: "Hakan Fidan'ın açıklamaları kabul edilemez"
DİSİ: "Hakan Fidan'ın açıklamaları kabul edilemez"
İçeriği Görüntüle

Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Yoannu, yangının yayılma hızının saatte 10 dönüm olduğunu ve bunun önceki yangınlardan dört kat daha yüksek olduğunu belirtti.

Basında yer alan haberlerde, hükümetin yangınla mücadelede yetersiz kaldığı, tahliyeden güvenliğe kadar halkın kendi başına bırakıldığı eleştirileri öne çıktı. Alithia gazetesi, “Yangındaki Hatalarını Saklamak İçin Suçu Ölülere Attılar” manşetiyle hükümeti sert şekilde eleştirdi.

Toplantı sonucunda, Rum Meclisi’nin yangına ilişkin siyasi ve kurumsal sorumlulukları irdeleyen bir rapor hazırlayacağı bildirildi.