Maviş, yeni sınır kapılarının açılmasının toplumlar arası güven inşası açısından kritik bir adım olduğunu belirterek liderlerin bu sürece sorumlu şekilde yaklaşması gerektiğini ifade etti.
"FEDERASYON, GELECEĞİN TEMİNATIDIR"
Maviş, Kıbrıs müzakerelerindeki belirsizliklerin halkta hayal kırıklığına neden olduğunu ancak barış ve çözüme dair inançlarının devam ettiğini belirtti. Federasyon temelinde bir çözümün sadece geçmişin yaralarını sarmakla kalmayacağını, aynı zamanda ortak bir geleceği şekillendireceğini söyledi.
Yaklaşan 5+1 konferansı ve liderler görüşmelerinin sürece yeni bir ivme kazandırabileceğini ifade eden Maviş, kalıcı sonuçlar alınabilmesi için somut ve kararlı adımların atılması gerektiğini dile getirdi. Bölünmüşlüğü pekiştiren sınırların kaldırılması ve daha fazla geçiş noktasının açılmasıyla toplumlar arasındaki etkileşimin artacağını vurguladı.
"YENİ SINIR KAPILARI AÇILMALI"
Her iki toplumun liderlerinin sunduğu açılımların "ya hep ya hiç" anlayışıyla değil, hassasiyetler gözetilerek değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Maviş, Güney Kıbrıs lideri Nikos Hristodulidis’in önerdiği 8 maddelik planı hatırlattı. Özellikle Gaziler-Kiracıköy (Piroi-Athienou), Haspolat (Mia Milia), Erenköy (Kokkina) ve Lurucina (Louroujina) sınır kapılarının açılmasının gündemde olduğunu ifade etti.
Maviş, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bu önerilerden ikisine olumlu yaklaştığını belirterek, ancak Tatar’ın sınır kapıları dışında herhangi bir öneri sunup sunmadığının belirsizliğini koruduğunu dile getirdi. KTÖS olarak, Haspolat (Mia Milia) ve Lurucina (Louroujina) kapılarının derhal açılmasını, diğer iki kapının ise belirli bir takvime bağlanmasını desteklediklerini ifade etti. Ayrıca, Lefkoşa’da Mağusa Kapısı’nın da açılması gerektiğini vurguladı.
"GÜVEN İNŞASI İÇİN ATILMASI GEREKEN ADIMLAR"
Maviş, yeni sınır kapılarının açılmasının güven inşası açısından kritik bir adım olduğunu ve Cenevre öncesinde olumlu bir atmosfer yaratılması için bir fırsat sunduğunu belirtti.
Bu süreçte liderlerin egolarını bir kenara bırakması gerektiğini ifade eden Maviş, "Sorun yaratan değil, çözüm üreten bir yaklaşım sergilemeliler. Karşılıklı reddedici tutumlar bu süreci tıkıyor" dedi.
"GENÇLİK VE SİVİL TOPLUM ÇALIŞMALARI DESTEKLENMELİ"
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, barış sürecine katkı sağlayacak somut öneriler arasında Gençlik Teknik Komitesi, Hakikat Komisyonu ve Sivil Toplum eksenli bir Kıbrıs Sorunu Danışma Komitesi'nin kurulmasını da önerdi. Bu tür oluşumların toplumlar arasında güveni artıracağını ve barış sürecine ivme kazandıracağını savundu.
Özellikle sivil toplum alanında ortak kararlar alınması halinde bu sürece aktif destek vereceklerini belirten Maviş, "Sendikalarımız ve örgütlerimiz, WFTU, CPDC, AHDR ve Kadın Koalisyonu içinde iki toplumlu çalışmalar konusunda tecrübe sahibidir. Bu süreçte aktif rol almaya hazırız" ifadelerini kullandı.
KIBRIS’TA BARIŞ VE BİRLİK VURGUSU
Maviş, Kıbrıs’ın geleceğinin bölünmüşlükten değil, birlikten doğan güçte olduğunu ifade ederek, "İki toplumlu, iki bölgeli federasyon, Kıbrıs’ta kalıcı barış ve istikrarın tek yoludur. Böyle bir çözüm, adanın uluslararası hukuka tam entegrasyonunu ve Avrupa Birliği ile bütünleşmesini sağlayacaktır" dedi.
Barışa olan inançlarını kaybetmediklerini ve çözüm için sorumluluk almaya devam edeceklerini vurgulayan Maviş, "Kıbrıs halkları arasındaki dayanışma ve güveni artırarak ortak bir gelecek inşa edebiliriz" ifadelerini kullandı.