"EKONOMİ İÇ VE DIŞ ETKİLERLE ZOR DURUMDA"
Mamülcü, KKTC’nin lokomotif gelir kaynaklarının hem dış etkiler hem de içeride uygulanan hatalı ekonomi politikaları nedeniyle ciddi şekilde zarar gördüğünü ifade etti. Bu durumun piyasalardaki nakit akışını olumsuz etkilediğini ve ödeme güçlüklerine yol açtığını belirtti.
“BAŞBAKANIN GAYRETİNE RAĞMEN YANLIŞ YÖNLENDİRMELER ETKİLİ OLDU”
Başbakan Ünal Üstel’in iyi niyetli çabalarına rağmen, yetkili olmayan kişiler tarafından yapılan yanlış yönlendirmelerin, çalışma yaşamı politikalarında olumsuz sonuçlar doğurduğunu dile getiren Mamülcü, yaşanan sorunların bu nedenle derinleştiğini söyledi.
"YATIRIM PRİMLERİNİN KESİLMESİ TEHLİKELİ"
Ekonomide özellikle küçük esnaf için hayati önem taşıyan yatırım prim desteklerinin kesilmesini "ekonomiye ateşle barutla yaklaşmak" şeklinde nitelendiren Mamülcü, bu adımın mevcut ekonomik sıkıntıları daha da ağırlaştıracağını savundu.
"İSTİHDAM DESTEKLERİ KALICI HALE GETİRİLMELİ"
İŞAD olarak, üretimin ve iş gücünün desteklenmesi için yatırım primlerinin artırılarak sürdürülmesi gerektiğini belirten Mamülcü, kadın istihdamında %100, yerli istihdamda %75 ve üçüncü ülke istihdamında %20 oranlarında desteklerin kalıcı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Mamülcü, bu tarz bir ekonomi politikasının KKTC ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti.
Mamülcü'nün açıklamalarının tamamı;
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti lokomotif gelir kaynakları gerek dış etkilerle gerek, içerde yapılan doğru olmayan uygulamalarla Ekonomi politikalar ile hayli zor duruma düşmüştür .Bunun neticesi olarak da, piyasada dönen paranın mali politikalara etkisi ile ödeme güçlüğü çekmektedir.
Sayın Başbakan Ünal Üstelin bütün iyi niyet ve üstün gayretlerine rağmen çalışma yaşamı politikalarında etkili ve yetkili olmayan kişilerin doğru olmayan yönlendirmeleri konunun bu noktalara gelmesine neden olmuştur.
İş istihdam konusunda büyük önem arz eden ve özellikle küçük esnafı ayakta kalma konusunda can suyu bağlamında olan yatırım prim desteklerinin kesilmesi zaten sıkıntıda ve zorda olan ekonomimize ateşle baruta yaklaşmak gibidir.
Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği olarak bizler bu ülkede iş gücünün ve üretiminin geliştirilmesi ve rekabetçi hale getirilmesi için bırakın primlerin kaldırılmasını tam tersine Kadın istihtamında %100, yerli istihdamda %75 ve üçüncü ülke istihtamında %20 olarak kalıcı olarak uygulanması konusunda çok ciddi bir zorunluluk görmekteyiz.
Ülke ekonomisinin bu tarz bir ekonomi politikasıyla gelişebileceğine inanmaktayız.