CTP Milletvekili Fide Kürşat, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada narenciye, hayvancılık ve balıkçılık sektörlerinde yaşanan sorunları gündeme taşıyarak hükümete çeşitli sorular yöneltti.
“HÜKÜMET HÂLÂ GEÇMİŞLE MEŞGUL”
Konuşmasına hükümeti eleştirerek başlayan Kürşat, Ulusal Birlik Partisi'nin geçmişte “Geleceğe Yürüyoruz” sloganıyla seçimlere girdiğini hatırlatarak, aradan geçen zamana rağmen hükümetin hâlâ geçmişi konuştuğunu savundu.
Kürşat, ülkenin mevcut sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini belirterek, geçmişe odaklanmanın sorunları ortadan kaldırmadığını söyledi.
NARENCİYE ÜRETİCİLERİNİN ÖDEMELERİ GÜNDEMDE
Narenciye sektöründe ciddi ödeme sıkıntıları yaşandığını ifade eden Kürşat, greyfurt, king mandalina ve valencia üreticilerinin ürün bedellerini alamadığını öne sürdü.
Greyfurt üreticilerinin sezon başında teslim edilen ürünlerin ödemelerini beklediğini belirten Kürşat, king mandalina ve valencia alımlarında da benzer sorunların yaşandığını söyledi.
Üreticilere yapılan ödemelerin hangi kriterlere göre gerçekleştirildiğinin açıklanmasını isteyen Kürşat, satışlardan elde edilen gelirlerin nerede olduğunu ve üreticilerin ödemelerinin ne zaman yapılacağını sordu.
KÜÇÜKBAŞ ÜRETİCİLERİNE DESTEK ÇAĞRISI
Hayvancılık sektöründeki sorunlara da değinen Kürşat, küçükbaş üreticilerine verilmesi planlanan hibe arpa konusunda belirsizlik bulunduğunu belirtti.
Ülkede arpa stoklarının arttığını ifade eden Kürşat, üreticilerin beklediği desteklerin ne zaman hayata geçirileceğinin açıklanmasını istedi.
ASAF KOYUNLARI VE ŞAP HASTALIĞI GÜNDEME GELDİ
Asaf koyunlarının ülkeye gelişinde yaşanan gecikmeler nedeniyle üreticilerin mağdur olduğunu kaydeden Kürşat, bu kapsamda kullanılan kredilerle ilgili erteleme çalışmalarının son durumunu sordu.
Şap hastalığının yayılımına ilişkin de bilgi talep eden Kürşat, hastalığın hangi bölgelere yayıldığını, üçüncü doz aşılamaların ne zaman başlayacağını ve yeterli aşı stoğunun bulunup bulunmadığını gündeme taşıdı.
SÜT ÜRETİCİLERİ DESTEK PAKETİ BEKLİYOR
Çiğ süt üreticilerinin artan maliyetler altında üretim yapmakta zorlandığını belirten Kürşat, daha önce açıklanacağı duyurulan destek paketinin akıbetini sordu.
Süt maliyet hesaplarının şeffaf şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini ifade eden Kürşat, süt fiyatlarının güncellenmesinin de kaçınılmaz hale geldiğini savundu.
BALON BALIĞI İSTİLASINA KARŞI YENİ TEDBİRLER İSTEDİ
Balon balığının deniz ekosistemi, balıkçılık sektörü, turizm ve halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirten Kürşat, mevcut desteklerin yetersiz kaldığını söyledi.
Bakanlığın açıkladığı verilere göre son 15 yılda yüz binlerce balon balığının toplandığını hatırlatan Kürşat, popülasyonun azaltılması için yeni teşvikler ve Güney Kıbrıs ile ortak çalışmalar yürütülüp yürütülmeyeceğini sordu.
Kürşat, ilgili sektörlerin yaşadığı sorunların çözümü için daha hızlı ve etkin adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.





