KTGB’den 11 Temmuz Basın Günü Resepsiyonu: Gazetecilere Ödüller Verildi

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete olan Saded’in anısına kutlanan 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla resepsiyon düzenledi.

Hakan Üredi: Özgür ve Bağımsız Basın, Emeğin ve Demokrasinin Güvencesidir
Hakan Üredi: Özgür ve Bağımsız Basın, Emeğin ve Demokrasinin Güvencesidir
İçeriği Görüntüle

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın katılımıyla gerçekleştirilen gecede, KTGB tarafından düzenlenen yarışmada dereceye giren gazetecilere Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri, mesleğe uzun yıllar emek veren basın çalışanlarına ise Hizmet Onur Ödülleri takdim edildi.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Kompleksi’ndeki The Paradise Park’ta düzenlenen resepsiyona Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, siyasi parti başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları, örgüt temsilcileri, gazeteciler ve Güney Kıbrıs’tan basın çalışanları katıldı.

“Yine de yazıyor” ve “Susmadık, susmayacağız” sloganlarıyla düzenlenen gecede, Lefkoşa Belediye Orkestrası Yaylı Trio ekibi dinleti sundu. Ödül töreninin ardından sanatçı Lütfiye Özipek akustik konser verdi.

“137 YILLIK GAZETECİLİK MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Gecede konuşan KTGB Başkanı Ayşemden Akın, Saded Gazetesi’nin yayımlanışının 137’nci yıl dönümünü kutladıklarını belirterek, Ahmet Emin Efendi’nin 11 Temmuz 1889’da başlattığı gazetecilik mirasını sürdürdüklerini söyledi.

Toplumun hakikate, özgür söze ve cesur gazetecilere her zaman ihtiyaç duyduğunu belirten Akın, “Saded’den bugüne uzanan 137 yıllık gazetecilik mirasımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Akın, ekonomik, demokratik ve siyasi sorunların doğrudan haber odalarına ve basın emekçilerinin yaşamlarına yansıdığı zor bir yıl geçirildiğini ifade etti.

“GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR”

Basın özgürlüğüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Akın, gazetecilerin yazdıkları ve düşünceleri nedeniyle hapis tehdidiyle karşı karşıya bırakıldığını söyledi.

Bazı yasal düzenlemelerin yalnızca gazetecileri değil, toplumun haber alma hakkını ve demokrasiyi de hedef aldığını savunan Akın, şöyle konuştu:

“Meclis tatile girdi diye bu konunun unutulduğunu kimse sanmasın. Meclis yeniden açılana kadar dersimizi çalışacağız. Toplumun haber alma hakkını ve basın özgürlüğünü savunmak için gereken bütün adımları hem ülkemizde hem de uluslararası basın örgütleri nezdinde atacağız. Çünkü gazetecilik suç değildir; gazetecilik halkın gerçeği öğrenme hakkıdır.”

Akın, son dönemde hayatını kaybeden gazeteciler Sevgül Uludağ, Bilbay Eminoğlu ve Sevil Emirzade’yi de andı.

2026 BASIN ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

2026 yılı Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri kapsamında Gazete Haber dalında Cemre Cemali, Gazete Röportaj dalında Anıl Işık, Gazete Araştırma İnceleme dalında Nurgül Ece, Köşe Yazısı dalında Serhat İncirli ödüle layık görüldü.

Fotoğraf ve Sayfa Tasarımı dallarında Uğur Kaptanoğlu ödül alırken, Gazete Spor Röportajı ödülü Hüseyin Özbarışcı’ya verildi.

TV Haber/Araştırma Haber dalında Cemre Cemali, TV Kültür Eğitim Programı dalında Gülten Özyakup Sezgin, TV Magazin/Yaşam Programı dalında Aliye Özenci, TV Haber Programı dalında Tümay Tuğyan ve Mustafa Alkan, TV Spor Programı dalında İrfan Gelengül ödül aldı.

Radyo Kültür Eğitim Programı ödülünün sahibi ise Filiz Sıncı oldu.

ÖZEL ÖDÜLLER DE VERİLDİ

Barış Gazeteciliği Özel Ödülü Pınar Barut’a, Medyada Hakan Çakmak Kültür Sanat Ödülü Derya Atamer’e, Gazetecilik Mesleğine Katkıda Bulunan Akademik Çalışma Ödülü ise Tuğba Özer’e verildi.

Doğan Samer, Halil Kaymaklılı Fotoğraf Özel Ödülü’ne; Zehra Özfaik ise Erdinç Gündüz Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Jüri Özel Ödülleri ise Emine Yüksel, Rasıh Reşat, Çağan Balcan, Canan Onurer ile Ulaş Barış ve “Torba” programıyla Tolgay Tarıman ile Osman Alkaş’a verildi.

Berivan Babahan ile Gülden Hacımevlüt Alyaz da Teşvik Ödülü aldı.

10 GAZETECİYE HİZMET ONUR ÖDÜLÜ

Meslekte en az 25 yılını dolduran 10 gazeteciye Hizmet Onur Ödülü verildi.

Ödüle layık görülen isimler Aytuğ Türkkan, Aziz Karaaziz, Bahar Özçelik, Halide Yücel, Mehmet Salih Tombul, Ödül Aşık Ülker, Pembe Paşaoğluları, Qossay Eleyan, Talmaç Başkaya ve Tülay Başkaya Taşeli oldu.

Gecede ayrıca son bir yılda ülkedeki gazetecilerin yaşadıklarını konu alan video gösterimi yapıldı. Yakın zamanda hayatını kaybeden araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ da “Torba” programına verdiği röportajdan bir kesitle anıldı.