Güney Kıbrıs Rum Yönetimi basınında, Türkiye’nin yerli üretim HİSAR hava savunma sistemlerini KKTC’ye konuşlandırdığı yönündeki iddialar geniş yankı uyandırdı.
Rum basınında yer alan haberlerde, söz konusu konuşlandırmanın Doğu Akdeniz’deki askeri dengeleri etkileyebileceği değerlendirmeleri yapıldı.
Özellikle Lefkoşa merkezli Simerini gazetesi, Türkiye’nin çok katmanlı hava savunma mimarisinin önemli unsurlarından biri olan HİSAR-A sisteminin KKTC’de konuşlandırıldığını öne sürdü.
“ÇELİK KUBBE”NİN ADAYA YANSIMASI
Rum basınına göre, HİSAR sistemleri Türkiye’nin “Çelik Kubbe” olarak adlandırılan katmanlı hava savunma konseptinin temel bileşenleri arasında yer alıyor.
Simerini gazetesi, daha önce KORKUT hava savunma sistemlerinin adada konuşlandırıldığını hatırlatarak, son dönemde Girne çevresindeki askeri hareketliliğin HİSAR konuşlandırmasıyla bağlantılı olabileceğini yazdı.
Haberde, söz konusu sistemlerin Türkiye’nin bölgedeki hava savunma kapasitesini önemli ölçüde artırabileceği vurgulandı.
HAKİM KOMUTA SİSTEMİ DETAYI
Haberde dikkat çekilen bir diğer unsur ise HİSAR sistemlerinin HAKİM adlı ağ merkezli komuta ve kontrol sistemiyle entegre çalıştığı iddiası oldu.
Rum basını HAKİM sistemini “Türk beyni” olarak nitelendirirken, radarlar, sensörler ve uçaksavar unsurlarının tek bir ağ altında birleştirildiğini belirtti.
Bu yapı sayesinde hava tehditlerinin gerçek zamanlı analiz edildiği ve en uygun savunma sisteminin otomatik olarak devreye alındığı ifade edildi.
TEKNİK KAPASİTE VE MENZİL İDDİALARI
Simerini’ye göre HİSAR sistemleri yaklaşık 120 kilometrelik radar kapsama alanına sahip.
Füze menzilinin modele göre 15, 25 ve 40 kilometre arasında değiştiği, sistemlerin ise üsler, limanlar, havaalanları ve kritik askeri noktaları koruyacak şekilde konuşlandırıldığı iddia edildi.
Haberde ayrıca, Gönyeli’de konuşlu olduğu ileri sürülen STR-700G radar sistemi, elektronik harp unsurları VURAL ve PUHU 3-LT sistemlerinin de aynı savunma ağının parçası olduğu öne sürüldü.
YUNAN HAVA UNSURLARINA “OPERASYONEL KISIT” UYARISI
Rum basını, HİSAR sistemlerinin Yunan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan H145M helikopterleri için ciddi bir tehdit oluşturabileceğini ileri sürdü.
Helikopterlerin taşıdığı silahların menzilinin HİSAR füzelerinden daha kısa olduğu belirtilirken, bu durumun Yunan hava unsurlarının operasyonel kabiliyetini sınırlandırabileceği yorumları yapıldı.
Simerini, HİSAR’ın etkin olduğu bölgelerden Yunan hava unsurlarının uzak durmak zorunda kalabileceğini yazdı.
ASKERİ DENGELER YENİDEN TARTIŞILIYOR
Rum basını, Türkiye’nin entegre hava savunma ve elektronik harp altyapısının Doğu Akdeniz’deki caydırıcılığını artırdığını savundu.
Haberde, söz konusu gelişmenin Kıbrıs’taki askeri güvenlik dengelerinde belirleyici bir unsur haline gelebileceği değerlendirmelerine yer verildi.
Bölgedeki askeri hareketlilik ve savunma sistemlerine ilişkin iddiaların önümüzdeki süreçte diplomatik ve siyasi tartışmaları da beraberinde getirmesi bekleniyor.





