Baharın habercisi olarak kabul edilen ilk cemre, 19–20 Şubat 2026 tarihlerinde havaya düştü. Halk takvimine göre cemrelerin düşmesiyle birlikte doğanın yavaş yavaş uyanması ve sıcaklıkların kademeli olarak artması bekleniyor.

Bu yıl ilk cemrenin düşüşünün Ramazan ayının başlangıcıyla aynı güne denk gelmesi dikkat çekti.

SUYA VE TOPRAĞA DÜŞECEK CEMRE TARİHLERİ BELLİ OLDU

Geleneksel inanışa göre cemreler birer hafta arayla sırasıyla havaya, suya ve toprağa düşüyor. Buna göre ikinci cemrenin 26–27 Şubat 2026 tarihlerinde suya, üçüncü cemrenin ise 5–6 Mart 2026 tarihlerinde toprağa düşmesi bekleniyor.

KKTC’de yasaklı madde operasyonları: 5 Kişi Tutuklandı
KKTC’de yasaklı madde operasyonları: 5 Kişi Tutuklandı
İçeriği Görüntüle

Cemrelerin tamamlanmasıyla birlikte hava sıcaklıklarının artması, suyun ısınması ve toprağın canlanmasıyla bahar belirtilerinin daha belirgin hale gelmesi öngörülüyor.

DOĞA UYANIYOR

Cemrelerin düşmesi, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimler için de önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilirken, halk arasında bu süreç “baharın kapıyı çalması” şeklinde yorumlanıyor.