ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından Hürmüz Boğazı’nda yaşanan kesinti, küresel enerji piyasalarında sert fiyat hareketlerine yol açtı.

Dünyanın en kritik enerji geçiş noktalarından biri olan boğazda yaşanan aksama, petrol ve doğal gaz arzında ciddi daralma endişelerini beraberinde getirdi.

BRENT PETROL SON YILLARIN ZİRVESİNDE

Jeopolitik gerilimin artmasıyla birlikte petrol fiyatlarında hızlı bir yükseliş yaşandı.

27 Şubat’ta Brent petrol spot piyasada 73 dolardan kapanırken, ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik saldırılarının ardından fiyatlar hızla yükseldi.

Brent petrol, 2 Mart’la başlayan haftayı yüzde 16,2 artışla 90,83 dolardan tamamlayarak Ekim 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

WTI tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 24,6 artışla 88,89 dolara çıkarak yaklaşık 29 ayın zirvesini gördü.

DOĞAL GAZ VE KÖMÜRDE DE FİYATLAR YÜKSELDİ

Enerji piyasalarındaki dalgalanma yalnızca petrol ile sınırlı kalmadı.

Avrupa’nın en likit doğal gaz ticaret noktası olan Hollanda merkezli TTF piyasasında gaz fiyatları hızla yükseldi.

Nisan vadeli kontratlar megavatsaat başına 31,96 avrodan 53,38 avroya çıkarak yaklaşık yüzde 70 artış gösterdi.

Kömür piyasasında da benzer bir yükseliş yaşanırken Newcastle kömür fiyatı ton başına 133,80 dolara ulaştı.

HÜRMÜZ BOĞAZI’NDA PETROL AKIŞI DURMA NOKTASINDA

Uzmanlara göre Hürmüz Boğazı’nda yaşanan kesinti nedeniyle günlük yaklaşık 19,5 milyon varillik petrol ve rafine yakıt akışı durma noktasına geldi.

Bu miktar, küresel günlük petrol tüketiminin yaklaşık beşte birine karşılık geliyor.

Depolama kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle Irak’ın günlük üretiminin önemli bir bölümünü durdurduğu, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ise yalnızca birkaç gün yetecek depolama kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor.

KÜRESEL LNG ARZI DA RİSK ALTINDA

Hürmüz Boğazı üzerinden geçen 112 milyar metreküpten fazla LNG ihracatı, küresel LNG ticaretinin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.

Boğazdaki aksama nedeniyle yaklaşık 110 milyar metreküplük doğal gaz arzının risk altına girdiği değerlendiriliyor.

Trump’tan İngiltere’ye Sert Eleştiri: “Starmer Hiç Yardımcı Olmuyor”
Trump’tan İngiltere’ye Sert Eleştiri: “Starmer Hiç Yardımcı Olmuyor”
İçeriği Görüntüle

Öte yandan Avrupa Birliği’nde yer altı doğal gaz depolarının doluluk oranının yüzde 29,9 seviyesinde olması da piyasadaki endişeleri artırıyor.