ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasına yönelik müzakerelerde yaşanan tıkanma, küresel enerji piyasalarında arz endişelerini artırdı.
Ham petrol fiyatı, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın son teklifini reddetmesinin ardından varil başına 93 doların üzerine çıktı.
MÜZAKERELERDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI
Trump, İran’ın teklifini kabul etmediğini belirtirken, Tahran’ın elini fazla zorladığını savundu. ABD Başkanı, müzakerelerin bu hafta yeniden başlamasını beklediğini de söyledi.
İran ise Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması ve diğer taleplerine ilişkin sunduğu yedi günlük teklif için ABD’den kesin yanıt beklediğini bildirdi.
Tahran yönetimi, Trump’ın son planı reddetmesinin ardından şartlarını gevşetmeyeceğini açıkladı.
ARZ ENDİŞELERİ ARTTI
Taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması, Hürmüz Boğazı üzerinden petrol akışının yeniden başlamasının gecikebileceği endişelerini artırdı.
Bu gelişmeyle birlikte petrol fiyatları önceki seansta yaşanan kayıpların bir bölümünü geri aldı.
ORTADOĞU’DA GERİLİM SÜRÜYOR
Bölgede yaşanan diğer gelişmeler de enerji piyasaları üzerindeki baskıyı artırıyor.
Suudi Arabistan’ın Riyad’a yönelen Husi insansız hava araçlarını ve Khamis Mushait’i hedef alan bir füzeyi engellediği belirtildi. Aramco’nun enerji tesislerinin bulunduğu Abha ve Jazan bölgelerinde de alarm verildi.
ABD’de ise Trump’ın yüksek yakıt fiyatlarına karşı dizel ihracatına yasak getirilmesini değerlendirdiği bildirildi.



