Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, EKTAM grevine ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Hasipoğlu, konunun Meclis gündemine taşınması nedeniyle milletvekilleri Devrim Barçın, Ongun Talat ve Ürün Solyalı’ya teşekkür ederek, grevin yaklaşık 19 gündür sürdüğünü ve Bakanlık olarak ilk günden itibaren sahada olduklarını söyledi.

“İŞÇİLERİN İRADESİ SENDİKALAŞMA YÖNÜNDEDİR”

Hasipoğlu, EKTAM çalışanlarının sendikalı olma iradesini açık şekilde ortaya koyduğunu belirterek, bu iradenin Bakanlığa da beyan edildiğini söyledi.

Sendikanın yetkiyi aldığı andan itibaren muhataplarının sendika olduğunu vurgulayan Hasipoğlu, sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğunu tüm açıklamalarında dile getirdiğini kaydetti.

“NİHAİ HEDEFİMİZ EMEKÇİLERİN İŞE DÖNMESİ”

Konuşmasında grevin hükümet–muhalefet çekişmesine kurban edilmemesi gerektiğini ifade eden Hasipoğlu, çalışanların temel talebinin işlerine geri dönmek olduğunu vurguladı:

Barçın: “İşveren açıkça yasayı tanımadığını beyan ediyor"
Barçın: “İşveren açıkça yasayı tanımadığını beyan ediyor"
İçeriği Görüntüle

“Oradaki emekçiler defalarca söylediler; nihai arzuları o iş yerine dönmek. Bizim de hedefimiz budur.”

Bakan Hasipoğlu, fabrikanın 19 gündür kapalı olduğunu ve işverenin zarar etmeyi göze alarak üretimi durdurduğunu belirterek, bu tablonun çözümünün ancak diyalogla mümkün olacağını söyledi.

UZLAŞMA TOPLANTILARI VE YASAL SÜREÇ

5 Şubat’ta sendikaya yetki verildiğini anımsatan Hasipoğlu, ertesi gün gelen işten çıkarma ihbarları üzerine hem işverenin hem işçilerin Bakanlığa çağrıldığını aktardı.

Toplu iş sözleşmesi sürecinin başlatıldığını, uzlaştırma toplantıları yapıldığını ancak işveren tarafının toplantılara katılmaması üzerine Bakanlık olarak polise şikâyette bulunduklarını açıklayan Hasipoğlu, bunun Çalışma Bakanlığı tarihinde bir ilk olduğunu söyledi.

Hasipoğlu, mevcut mevzuatta “işe iade” mekanizması bulunmadığını, yasal sürecin daha çok tazminata dayalı olduğunu ancak işçilerin asıl isteğinin tazminat değil işe dönüş olduğunu vurguladı.

“SENDİKAYA ÜYE OLMAK FESİH NEDENİ DEĞİLDİR”

İş Yasası’na dikkat çeken Hasipoğlu, sendikaya üye olmanın fesih nedeni olamayacağını, toplu işten çıkarma durumunda ispat yükünün işverende olduğunu hatırlattı.

Bakanlık olarak arabuluculuk görevini sürdürdüklerini ifade eden Hasipoğlu, işçilerin taleplerinin sendika bilgisi dâhilinde işveren tarafına iletildiğini ve Perşembe günü Bakanlıkta yeniden görüşme yapılacağını açıkladı.

“ÜZÜM YİYELİM, BAĞCIYI DÖVMEYELİM”

Meclis’te yapıcı muhalefete ihtiyaç duyduklarını söyleyen Hasipoğlu, siyasallaşmış söylemler yerine uzlaşı zemininin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“Bağcıyı döversek üzüm yiyemeyiz. Amacımız işçilerin yeniden üretime dönmesidir.” diyen Hasipoğlu, hem işçilerin hem de işverenin masaya gelmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini kaydetti.

Konuşmasının sonunda hükümetin çalışanlara yönelik desteklerini de hatırlatan Hasipoğlu, asgari ücret artışları, prim destekleri ve sosyal yardımların bu dönemde hayata geçirildiğini belirterek, EKTAM emekçilerinin de işlerine dönmesi için sürecin yakından takip edildiğini söyledi.