HASİPOĞLU: “UZLAŞIYA YAKINIZ AMA HENÜZ NETLEŞMEDİ”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun bugün gerçekleştirdiği toplantı sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Hasipoğlu, toplantıda görüş alışverişinde bulunulduğunu ancak henüz uzlaşı sağlanamadığını ifade etti.
Bakan Hasipoğlu,
“Tabii ki fikir tartışmasında bulunduk. Bu noktada henüz bir uzlaşı olmadığını ifade etmek isterim. Ancak çok da uzak noktalarda değiliz”
dedi.
“GİZLİLİK ESASI VAR”
Yasanın kendilerine yüklediği gizlilik yükümlülüğüne dikkat çeken Hasipoğlu, sürecin hassasiyetine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
“Yasanın bize yüklemiş olduğu bir gizlilik esası var. Konunun hassasiyeti nedeniyle ve süreci hızlıca neticelendirmek amacıyla Cuma günü saat 13.00’te yeniden toplanma kararı aldık.”
İŞÇİ VE İŞVEREN TEMSİLCİLERİNE TEŞEKKÜR
Hasipoğlu, toplantıda yapıcı bir ortam oluştuğunu belirterek, hem işçi hem de işveren temsilcilerine teşekkür etti:
“İşveren ve işçi temsilcilerine teşekkür ediyorum. Çok yapıcı fikirler ortaya koydular. Bu ülkenin sorunlarını, sistemsel meseleleri masaya yatırdık. Bunları hep birlikte düzeltmek için çalışacağız.”
“SÜRECİ UZATMA NİYETİMİZ YOK”
Asgari ücret bekleyen çalışanlara dikkat çeken Hasipoğlu, sürecin uzatılmayacağını vurguladı:
“Günün sonunda evine ekmek götürmeyi bekleyen işçimiz, emekçimiz var. Süreci daha fazla uzatma niyetinde değiliz. Bu nedenle Cuma günü saat 13.00’te bu işi nihayetlendirmek iradesiyle tekrar toplanacağız.”
HAYAT PAHALILIĞI TEK KRİTER DEĞİL
Gazetecilerin “uzlaşı” ve “hayat pahalılığı oranı” sorusu üzerine Hasipoğlu, hayat pahalılığının tek kriter olmadığını söyledi:
“Hayat pahalılığı, yasanın bize öngördüğü kriterlerden biridir ama tek kriter değildir. Bir ailenin geçimini idame ettirmesi için gereken tüm kalemleri ele aldık. Yasada belirlenen altı kriterden biridir hayat pahalılığı.”
RAKAM AÇIKLANMADI
“Asgari ücretin en az yüzde 21,66 oranında hissedilip hissedilmeyeceği” yönündeki soruya ise Hasipoğlu net yanıt vermedi:
“Şu an herhangi bir rakam telaffuz edemem. Üç taraf da toplantı sonuçlanana kadar rakam açıklamama konusunda anlaştı.”





