Amaç ise Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bölgesel güç olması.
Bu modelize oluşumla birlikte; ABD’ye ve Fransa’ya ait büyük savaş gemileri, uçak gemileri, savaş uçakları ve büyük kargo uçakları adaya daha rahatça girip çıkabilecek.

Dinçyürek’ten Ebeler Günü Mesajı: “Hayati Rol Üstleniyorlar”
Dinçyürek’ten Ebeler Günü Mesajı: “Hayati Rol Üstleniyorlar”
İçeriği Görüntüle

Baf’ ta bulunan “Andreas Papandreu” hava üssü ile Mari’deki “Evangelos Florakis” denize yapılacak olan büyük yatırımlar sonucunda büyük uçakları ve büyük gemileri artık Güney’ de görebilmemiz mümkün olacak.
74 Barış Harekatında, Türk askerine karşı koyabilecek gücü olmayan Rumlar, başta ABD, Fransa, Yunanistan, İsrail ve AB ülkelerine sırtını yaslayıp Türkiye’ye kafa tutmayı düşünüyor.
Oysaki, güneyde yaşayan Rum halkı da bu durumdan rahatsız. Halk savaşın bir tarafı olmamalıyız dese de, Rum yönetimi başkanı aynı şeyi düşünmüyor.
*

Her ne kadar İsrail kendini geri plana atmış gibi görünse de başrolde hep İsrail var.
ABD ve İsrail’in İran’a saldırması sonucunda Avrupa’dan birçok ülkenin buraya fırkateyn göndermesi, bu fırkateyn ile birlikte hava savunma sistemlerini ve dron savarlarını göndermesi Nikos Hristodulidis’in iştahını kabartmış gibi görünüyor.

Hristodulidis’e yakın gazeteciler, eski siyaset adamları, bu durumu lehine çevirip tekrardan “Girne’yi alabiliriz!” “Karpaz’a yürüyelim!” hatta Rum komandolarına “Mağusa’ya gireceğiz!” diyerek marşlar okuttular. Aslında çok da masum olmayan bir iktidarla Kıbrıs’ ın Rum tarafı yönetiliyor. Bütün bu olaylar olup biterken; son günlerde konuşulan, Fransa’nın Güney Kıbrıs’a asker gönderme planı ise Türkiye’ye karşı yapılan bir hamle gibi görülüyor.

Çelik Kalkan savunma stratejisi sadece altyapı ile sınırlı kalmıyor. Özellikle son dönemde Türk sanayisinin geliştirdiği İha ve Sihalara karşı olabileceği düşünülen, drone tehdidi bertaraf edebilmek için, akıllı savunma ağları kurulması hedefleniyor.

2030’da tamamlanacak bu proje adadaki büyük askeri varlıkları da beraberinde getirecek. Önümüzdeki yıllarda Akdeniz’in suları fazlasıyla ısınacak gibi duruyor.