Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’deki enerji sahaları ve altyapılarının korunmasına yönelik askeri ve savunma iş birliğini güçlendirme kararı aldı.
Rum basınında yer alan haberlere göre, üç ülkenin savunma bakanları Kahire’de altıncısı gerçekleştirilen üçlü görüşme kapsamında bir araya geldi.
Görüşmeye Rum Savunma Bakanı Vasilis Palmas, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias ile Mısır Savunma Bakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı General Ashraf Salem Zaher katıldı.
ENERJİ HATLARI VE DOĞAL GAZ SAHALARI GÜNDEMDE
Görüşmede, Doğu Akdeniz’de üç ülkeyle bağlantılı ikmal hatları, doğal gaz sahaları ve sınır ötesi enerji altyapılarının korunmasına yönelik iş birliği ele alındı.
Üç ülkenin bu kapsamda askeri koordinasyonu ve savunma alanındaki iş birliğini güçlendirme konusunda mutabakata vardığı aktarıldı.
İSTİHBARAT PAYLAŞIMI ARTIRILACAK
Bakanların bölgesel güvenlikteki gelişmeleri ve devam eden silahlı çatışmaların oluşturduğu riskleri de değerlendirdiği belirtildi.
Görüşmede askeri koordinasyon ve istihbarat paylaşımının güçlendirilmesi konusunda karar alındığı bildirildi.
Üç tarafın ayrıca gelecekte ortaya çıkabilecek tehditlere hızlı ve müşterek karşılık verilebilmesi ile seyrüsefer güvenliğinin sağlanmasına yönelik ortak kapasitenin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.
“MEDUSA” TATBİKATLARI DEVAM EDECEK
Görüşmede üç ülkenin katıldığı ve “Medusa” kod adıyla gerçekleştirilen ortak askeri tatbikatların önemine de vurgu yapıldı.
Bir sonraki Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır savunma bakanları toplantısının ise 2027 yılında Yunanistan’da gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.




