GÜNEY KIBRIS İLE SURİYE DENİZ ALTINDAN BAĞLANACAK

Güney Kıbrıs ile Suriye arasında yaklaşık 30 yıldır kullanılan “Ugarit” deniz altı iletişim kablosunun yerini alacak “Ugarit 2” fiberoptik bağlantısının kurulacağı açıklandı. Yeni sistemin 2028 yılının başlarında devreye alınması planlanıyor.

LARNAKA İLE TARTUS ARASINDA KURULACAK

Yeni bağlantı, 1995 yılında kurulan mevcut “Ugarit” sisteminin yerini alacak.

“Ugarit 2”, Larnaka kazasında deniz altı iletişim kablolarının karaya çıktığı Pendaşino bölgesi ile Suriye’nin Tartus kenti arasında kurulacak.

Proje, UNIFI Communications, Rum Telekomünikasyon İdaresi (Cyta) ve Suriye Telekomünikasyon Kurumu iş birliğinde gerçekleştirilecek.

KAPASİTESİ 370 TBPS’YE KADAR ÇIKACAK

Yeni deniz altı sisteminde 24 çift optik kablo bulunacağı belirtilirken, bağlantının başlangıç kapasitesinin 31 Tbps olacağı açıklandı.

Sistemin planlanan toplam kapasitesinin ise ilerleyen dönemde 370 Tbps’ye kadar çıkarılması hedefleniyor.

“SURİYE’Yİ YENİDEN DÜNYA İNTERNET HARİTASINA EKLEYECEK”

UNIFI Communications kurucusu ve CEO’su Adrian Shaktu, projeyi Suriye’nin yaptırımlar sonrası dönemdeki ilk büyük uluslararası altyapı anlaşması olarak nitelendirdi.

Shaktu, yeni bağlantının 20 milyonluk Suriye’yi yeniden dünya internet bağlantıları haritasına ekleyeceğini ifade etti.

Erhürman’dan siyasette “kirli dil” çıkışı: Halkı bölme çabalarını en sert biçimde reddediyorum
Erhürman’dan siyasette “kirli dil” çıkışı: Halkı bölme çabalarını en sert biçimde reddediyorum
İçeriği Görüntüle

Projenin ana yüklenicisinin ABD merkezli olacağı ve Amerikan Maliye Bakanlığı’nın izniyle projede yüzde 5 hisseye sahip olacağı da belirtildi.

NOKIA VE PRYSMIAN DA PROJEDE YER ALACAK

Projenin ilk aşamasında Nokia’nın fiberoptik iletim ekipmanlarını sağlayacağı, Prysmian’ın (NSW) ise kablonun deniz altı bölümünü üstleneceği kaydedildi.

“Ugarit 2”nin planlandığı şekilde tamamlanması halinde Güney Kıbrıs ile Suriye arasındaki dijital iletişim altyapısında yeni bir dönem başlayacak.