Güney Kıbrıs, Ocak 2026’da üstleneceği Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı için hazırlıklarını sürdürüyor. Bakanlar Kurulu’nun hafta sonu Troodos’ta yaptığı toplantıda, organizasyonun detayları ve öncelikler ele alındı.

Avrupa’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Marilena Raouna, başkanlık sürecinin Kıbrıs için her 14 yılda bir gelen büyük bir sorumluluk ve fırsat olduğunu belirterek, “120 günden az bir süre kaldı. Yaklaşık 28 bin katılımcı ve üst düzey yetkili Kıbrıs’ta ağırlanacak” dedi.

Raouna, başkanlık kapsamında 258 toplantı düzenleneceğini, bunların 80’inin bakanlar düzeyinde olacağını açıkladı. Ayrıca başkanlık konferans ve basın merkezinin kısa süre içinde tamamlanacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, savunma ve güvenlik, göç, su güvenliği ve konut meselelerinin öncelikli gündem olacağını söyledi. Hristodulidis, “Başkanlığı üstlenmek, Güney Kıbrıs’ın AB’deki rolünü daha güçlü şekilde ortaya koyma fırsatıdır” dedi.

Başkanlık döneminde en kritik görevlerden biri, Danimarka’dan devralınacak 330’dan fazla dosyanın koordinasyonu ve AB’nin çok yıllı mali çerçevesinin şekillendirilmesi olacak.

Kıbrıs, ayrıca 23-24 Nisan 2026 tarihlerinde tüm AB liderlerini bir araya getirecek gayriresmî Avrupa Konseyi zirvesine ev sahipliği yapacak.

Hristodulidis: "Avrupa Konseyi’nin Kıbrıs Kararları Müzakereler İçin Önemli"
Hristodulidis: "Avrupa Konseyi’nin Kıbrıs Kararları Müzakereler İçin Önemli"
İçeriği Görüntüle

Hristodulidis, “Önceliklerimiz sadece AB içi meselelerle sınırlı değil, Avrupa’yı Orta Doğu’ya daha da yakınlaştırmayı da hedefliyoruz” diyerek Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty ile yaptığı görüşmeye atıfta bulundu.