4 DİREKTE 4 ENDEMİK TÜRLER
Adanın kalbi olarak anılan Gönyeli Çemberi’nin merkezindeki 4 elektrik direğine sadece Kıbrıs’a özgü 4 endemik türün görselleri yerleştirildi. Bu uygulama ile hem yerel ekosistemin korunmasına dikkat çekildi hem de farkındalık artırılması hedeflendi.
Çemberi çevreleyen 4 refüjde ise Gönyeli-Alayköy beldesinde yaşayan 16 farklı bitki ve hayvan türü tanıtıldı. Böylece adanın sessiz mirasını oluşturan toplam 20 yerel canlı türü, kentin merkezinde görsel anlatımla halka sunulmuş oldu.
GERİ DÖNÜŞÜMDEN DOĞAN FLAMİNGO
Projenin dikkat çeken bir diğer unsuru ise ileri dönüşümden doğan bir sanat eseri oldu. Sanatçı Victoria Lazari-Özün, Yeşil Okullar Projesi kapsamında çocukların topladığı geri dönüşüm malzemeleriyle Gönyeli Göleti’ne uğrayan flamingoyu temsilen etkileyici bir heykel tasarladı.
Tamamı atık malzemelerden yapılan heykel, 22 Mayıs’ta Gönyeli-Alayköy Belediyesi Hizmet Binası’nda sergilenmeye başlarken, 30 Mayıs’ta düzenlenecek Çocuk Şenliği’nde çevre dostu kortejin de simgesi olacak.
AMCAOĞLU: “KIBRIS’A ÖZGÜ TÜRLERİ ADANIN KALBİNE ASTIK”
Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü nedeniyle farklı bir projeye imza attık. Doğamıza sahip çıkarken çocuklarımıza, kent kültürüne ve yarının dünyasına anlamlı bir iz bıraktık” dedi.
Başkan Amcaoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Kıbrıs’a özgü türleri adanın kalbine astık çünkü onlar bu toprakların sessiz mirası. ‘Doğanın İmzası’ sadece görsel bir çalışma değil; doğaya karşı sorumluluğumuzun ve gelecek nesillere olan inancımızın bir yansımasıdır.”
Projeye katkı sunan Çevre Danışmanı Prof. Dr. Şerife Gündüz’e, gönüllü sanatçı Victoria Lazari-Özün’e, ve fotoğraflarıyla projeyi görünür kılan isimler Ahmet Gürses, Aktürk Pilancı, Ali Özdinç, Asuman Korukoğlu, Barış Saydam, Birtan Gökeri, Ertaç Cüneyt, Hasan Bağlar, İbrahim Alkan, Kenan Hürdeniz, Okan Ergüler, Sami Tamson ile KUŞKOR’a teşekkür etti.