SİYASİ YAŞAMI VE MÜZAKERE SÜRECİ
20 Mayıs 1931’de Mağusa’da doğan Yorgo Vasiliu, üniversite eğitimini yurt dışında tamamladıktan sonra 1962 yılında Kıbrıs’a döndü. Orta Doğu Araştırma Merkezi’ni (KEMA) kurmasının ardından siyasete atılan Vasiliu, 1988 yılında AKEL’in desteğiyle bağımsız aday olarak girdiği seçimleri kazanarak Rum Yönetimi başkanlığına seçildi.
1988-1993 yılları arasında sürdürdüğü başkanlığı döneminde, Vasiliu ile merhum Rauf Raif Denktaş birçok kez müzakere masasında karşı karşıya geldi. Görüşmelerin bir bölümü Birleşmiş Milletler Genel Sekreterleri Perez de Cuellar ve Butros Gali’nin arabuluculuğunda yapıldı. Ancak müzakereler, taraflar arasındaki derin görüş ayrılıkları nedeniyle sonuçsuz kaldı.
SEÇİMİ KAYBETTİ, SİYASETE DEVAM ETTİ
Vasiliu, 1993’te Glafkos Kliridis karşısında girdiği seçimleri kaybetti. Daha sonra Özgür Demokratlar Hareketi’ni (KED) kuran Vasiliu, milletvekilliği yaptı ve siyasi faaliyetlerini farklı oluşumlar altında sürdürdü.
2018 yılında Türk Ajansı-Kıbrıs’a verdiği röportajda, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak “Sorumluluk her iki tarafa da aittir” diyen Vasiliu, çözüm iradesi olsaydı Kıbrıs sorununun aşılabileceğini ifade etmişti.
Kıbrıs sorunu ve ekonomi alanlarında birçok araştırma ve kitaba imza atan Yorgo Vasiliu, evli ve üç çocuk babasıydı.





