Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, milletvekili adaylarının belirlenmesinde ön seçim zorunluluğunu kaldıran Siyasal Partiler (Değişiklik) Yasası’nı imzaladığını ancak düzenlemeyi demokrasi ve parti içi demokrasi açısından doğru bulmadığını açıkladı.

Erhürman, seçimlere çok az süre kalması nedeniyle yasayı Meclis’e geri göndermediğini, aksi halde siyasi partilerin seçim hazırlıklarının olumsuz etkilenebileceğini belirtti.

KTAMS’tan K-PET grevine destek
KTAMS’tan K-PET grevine destek
İçeriği Görüntüle

ÖN SEÇİM ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

Erhürman, eski düzenlemede milletvekili adaylarının ve sıralamalarının, Yüksek Seçim Kurulu denetiminde parti üyeleri veya delegelerinin katıldığı ön seçimle belirlenmesinin esas olduğunu hatırlattı.

Yeni düzenlemeyle ise adayların, YSK denetiminde ve demokratik ilkelere uygun olmak koşuluyla parti tüzük ve yönetmeliklerinde belirtilen yöntemle belirlenmesinin önünün açıldığını kaydetti.

“BU KADAR AÇIK BİR BELİRSİZLİĞİ DOĞRU BULMUYORUM”

Erhürman, değişikliğe ilişkin, “Seçime çok az zaman kala böyle bir düzenleme yapılmış olmasını da, değişikliğin bu kadar açık bir belirsizlik içermesini de demokrasi, özellikle de parti içi demokrasi ilkesi açısından doğru bulmuyorum” dedi.

Buna rağmen yasayı geri göndermediğini belirten Erhürman, geçecek sürenin partilerin seçim çalışmalarını olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

PARTİ MECLİSLERİNDE OYLAMA ÇAĞRISI

Erhürman, ön seçim yapmayacak siyasi partilerin en azından parti meclislerinde oylama yapmasını temenni etti.

Seçim yasalarında benzer değişikliklerin gelecekte seçimlerin hemen öncesinde yapılmaması gerektiğini vurgulayan Erhürman, açıklamasını geleceğe yönelik bir uyarı amacıyla yaptığını belirtti.