Erhürman: "Mülkiyet sorunu yalnızca Rumların değil, Kıbrıslı Türklerin de sorunudur"
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, mülkiyet meselesinin dava süreçleriyle değil kapsamlı siyasi çözümle çözülebileceğini belirterek, "Sorun yalnızca Kıbrıslı Rumların değil, Kıbrıslı Türklerin de sorunudur ve çözüm samimiyettir" dedi.
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Rum liderliğinin mülkiyet konusunda hukuku siyasetin bir aracı haline getirmeye çalıştığını savundu.
"HUKUK SİYASETİN ENSTRÜMANI HALİNE GETİRİLMEMELİ"
Erhürman, Kıbrıs'taki mülkiyet sorununun Rumların Türklere ya da Türklerin Rumlara karşı açacağı davalarla çözülemeyeceğini belirterek, sorunun Kıbrıs meselesinin siyasi boyutunun ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti.
Kıbrıs Türk tarafının 2004 ve 2017 yıllarında çözüm iradesini açık şekilde ortaya koyduğunu söyleyen Erhürman, çözüme ulaşılması halinde mülkiyet sorununun çözüm sürecinde de önemli mesafe alınabileceğini kaydetti.
TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU VURGUSU
Erhürman, Kıbrıs Türk tarafının uluslararası hukuk çerçevesinde iade, takas ve tazminat mekanizmalarını içeren Taşınmaz Mal Komisyonu'nu kurduğunu hatırlatarak, Rum tarafının buna benzer bir adım atmadığını savundu.
Tüm tarafların BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in girişimlerine destek verdiği bir dönemde hukukun siyasi amaçlarla kullanılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
"ÇÖZÜM SAMİMİYETTİR"
Kıbrıs Türk tarafının da mülkiyet konusunda hukuku siyasi bir araç olarak kullanabilecek imkânlara sahip olduğunu ifade eden Erhürman, buna rağmen bireylerin mağduriyetleri üzerinden siyasi pozisyon oluşturulmasına karşı olduklarını söyledi.
"Sorun yalnızca Kıbrıslı Rumların değil, Kıbrıslı Türklerin de sorunudur ve çözüm samimiyettir" diyen Erhürman, hukukun siyasetin aracı haline getirilmesinden vazgeçilmesi ve kapsamlı çözüm çabalarına odaklanılması çağrısında bulundu.
"GUTERRES'İN ÇABALARINI DESTEKLEYECEĞİZ"
Erhürman, açıklamasının sonunda Kıbrıs Türk tarafının BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in çözüm yönündeki girişimlerine samimiyetle destek vermeyi sürdüreceğini belirterek, çözümsüzlük ortamında mülkiyet sorununa ilişkin çok yönlü hazırlıkların da hız kesmeden devam edeceğini ifade etti.




