Erhürman, adanın elektrik enerjisinde enterkonnekte olmasının tartışıldığı "Great Sea Interconnector" projesine değinerek, Kıbrıs'ın Türkiye ile enerji bağlantısının en rasyonel ve doğru seçenek olduğunu savundu.

"EKONOMİK VE ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN FIRSAT"

Erhürman, böyle bir projenin adanın ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği açısından büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti. Bu tür bir işbirliğinin sadece proje maliyetlerini düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda bölge barışına da olumlu katkılar sağlayabileceğine dikkat çekti. "Great Sea Interconnector" projesi üzerinde süren tartışmalara atıfta bulunan Erhürman, "Adanın tamamının Türkiye'nin de dahil olduğu şekilde enterkonnekte olması, hem ekonomik hem çevresel hem de arz güvenliği açısından en doğru ve rasyonel seçenektir," dedi.

"GÜNEYİN ENDİŞELERİ: JEOPOLİTİK RİSKLER VE FİZİBİLİTE"

Erhürman, Kıbrıs’ın güneyinde "Great Sea Interconnector" projesi ile ilgili olarak İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs’ın elektrikte enterkonnekte olmasının tartışıldığını, ancak bunun fizibilite ve "jeopolitik riskler" açısından endişelere yol açtığını belirtti. Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'nin büyük enerji sistemine bağlanma çabalarına da değinen Erhürman, "Türkiye ile KKTC'nin enterkonnekte olmasıyla ilgili olarak da hem fizibilite hem de ENTSO-E üzerinden siyasi ve hukuki engel ihtimalleri gündeme geliyor," dedi.

Şahin Krakow’da düzenlenen konferansa katıldı Şahin Krakow’da düzenlenen konferansa katıldı

"TÜM TARAFLAR BARIŞTAN YANA TAVIR ALMALI"

CTP lideri, böyle bir projeyle karşılıklı bağımlılık çerçevesinde bölge barışına ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunulabileceğini vurguladı. "Ada'da aklın yolu bir kez daha birlikte iş yapmayı, çözümü, barışı gösteriyor," ifadelerini kullanan Erhürman, aksi bir durumun adanın ekonomisine, çevresine, geleceğine ve barışına olumsuz etkiler yaratacağını söyledi.

"AB'YE MESAJ: FIRSAT PENCERESİNİ KAÇIRMAYIN!"

Erhürman, bu yöndeki görüşlerini birkaç gün önce, "Great Sea Interconnector" projesine mali destek verecek olan AB yetkililerine de aktardıklarını belirtti. "BM'nin de, AB'nin de, ilgili tüm tarafların da akıldan ve barıştan yana tavır alması çok önemli açılımları beraberinde getirir," diyen Erhürman, aksi bir durumun büyük bir fırsat penceresinin daha kaçırılması anlamına geleceğine dikkat çekti.

Editör: U. Ç.