ARIKLI: “İKİ DEVLETLİ POLİTİKA GERÇEKÇİ Mİ? EVET.”

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı ve Bayındırlık-Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Meclis Komitesi’nde bugün görüşülecek federasyon tezini ortadan kaldıran Meclis kararı öncesinde değerlendirmelerde bulundu. Arıklı, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) tutumunun merak konusu olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanlığına talip oldukları KKTC’ye sahip çıkacaklar mı, çıkmayacaklar mı birlikte göreceğiz.” dedi.

Arıklı, Türkiye’nin son MGK kararıyla ‘milli tez’ haline getirdiği iki devletli çözüm politikasının gerçekçi olduğunu savunarak, “İlginç olan, bu tezin bizden önce Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis tarafından da dile getirilmiş olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

CRANS MONTANA HATIRLATMASI

Arıklı, Crans Montana süreci sonrası dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın sözlerini şöyle aktardı:

“İki devlet zaten var. Biri tanınmıyor. Ya federal çözümü kuracağız ve KKTC’yi eşit iki kurucu devletten biri haline dönüştüreceğiz ya da olmuyorsa, bu iki ayrı varlık kökleşmeye devam edecek. Bu iki varlık AB çatısı altında buluşabilir mi, bunu konjonktür belirler.”

Aynı dönemde Rum lider Nikos Anastasiadis’in de dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na “Halkım federasyonu kabul etmez, en gerçekçi çözüm iki devlettir ama seçim sonrasına bırakalım” dediğini ileri süren Arıklı, sonrasında yaşanan “desantralizasyon” tartışmasını da hatırlattı.

“DÜNYA KABUL EDER AMA ÖNCE BİZ BENİMSEMELİYİZ”

“Dünya iki devletli politikayı kabul eder mi?” sorusuna Arıklı’nın yanıtı net oldu:

Başbakan Ünal Üstel Ankara’ya Gidiyor
Başbakan Ünal Üstel Ankara’ya Gidiyor
İçeriği Görüntüle

“Etmesine eder de önce bizim muhalefetin kabullenmesi lazım.”

Arıklı, muhalefetin federasyonu “takıntı haline getirdiğini” ve parti tüzüklerine kadar yazdığını savunarak, “KKTC’ye sahip çıkılmadığı müddetçe uluslararası platformun iki devletli çözüme mesafeli durması kaçınılmazdır.” değerlendirmesinde bulundu.

KOSOVA ÖRNEĞİ VE “TEK SES” VURGUSU

Arıklı, Kosova’nın tanınma sürecini örnek göstererek, BM Genel Sekreteri’nin özel temsilcisi Martti Ahtisaari’nin raporu sonrası 117 ülkenin Kosova’yı tanıdığını, bunun arkasında iktidar ve muhalefetin ortak duruşunun bulunduğunu söyledi.

“Bizde ise BM temsilcisi Holguin, iktidardan ‘KKTC’, muhalefetten ‘federasyon’ cevabı alıyor. Tek ses duymadığı için federasyon görüşmelerine devam diyor.”

Açıklamasını, “Yazık… Anastasiadis’in bile kabul ettiği gerçeği, bizim muhalefete kabul ettiremedik” sözleriyle tamamlayan Arıklı, Meclis’te görüşülecek karar öncesi ‘iki devletli çözüm’ için iç mutabakat çağrısını yineledi.