Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), meskûn mahal aydınlatmaları konusunda belediyelere yetki verilmesinin büyük bir güvenlik riski taşıdığını ve KIB-TEK'in enerji iletim hatlarına sadece kurumun müdahale yetkisi bulunduğunu belirtti. EL-SEN Genel Sekreteri Hüseyin Peksever tarafından yapılan açıklamada, belediyelere KIB-TEK üzerinden ek gelir sağlanmasının vatandaşın fatura yükünü daha da artıracağı ifade edildi.

"KIB-TEK'e ait hatlara belediyelerin müdahale etmesi büyük risk taşıyor"

Son günlerde yol aydınlatmaları konusunda yaşanan yetki tartışmalarının ardından yapılan açıklamada, ülkedeki elektrik enerjisinin üretim, iletim ve dağıtımının Fasıl 170 Elektrik Yasası ve Fasıl 171 Elektrik İnkışaf Yasası ile belirlendiği vurgulandı. Buna göre aydınlatma sorumluluğunun KIB-TEK, belediyeler ve Karayolları Dairesi olmak üzere üç ayrı kuruma tahsis edildiği kaydedildi. Karayolları Dairesi'nin şehirler arası yolların aydınlatma işlemlerinden sorumlu olduğu belirtilirken, belediyelerin yetkisinin sadece kendi bölgesindeki park, bahçe ve sosyal alanlarla sınırlı olduğu ifade edildi.

Üstel ve Ataoğlu Ankara’da Ersoy ile bir araya geldi Üstel ve Ataoğlu Ankara’da Ersoy ile bir araya geldi

KIB-TEK'in elektrik enerjisinin üretim, iletim ve dağıtımından sorumlu tek kurum olduğu vurgulanan açıklamada, 2010 yılı öncesinde belediyelerin meskûn mahal aydınlatmaları ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmediği ve bu durumun KIB-TEK'e ekonomik yük getirdiği belirtildi. Yetkisiz kişilerin KIB-TEK'in enerji hatlarına müdahale etmesinin büyük bir güvenlik tehdidi oluşturduğu ifade edilirken, 2010 yılında meydana gelen bir olayda KIB-TEK çalışanı Özkan Gürler'in belediye tarafından yapılan yetkisiz bir müdahale sonucu hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Bu olayın ardından yasaların düzenlendiği ve meskûn mahal aydınlatma işlerinin KIB-TEK'e devredildiği bildirildi.

"KIB-TEK faturalarına ek yük getirecek her düzenlemeye karşıyız"

EL-SEN, 2020 yılında Ekonomi ve Enerji Bakanlığı görevinde bulunan Erhan Arıklı döneminde KIB-TEK'e malzeme alımlarında ihale sürecinin aksatıldığını ve bu nedenle kurumun görevini tam anlamıyla yerine getiremediğini öne sürdü. Belediyelerin bu dönemde kendi yetki alanları dışında hareket ederek KIB-TEK personeli ile işbirliği yaptığını belirten sendika, bu duruma artık gerek kalmadığını ve KIB-TEK'in gerekli malzemeleri temin ettiğini vurguladı.

Açıklamada ayrıca belediyelerin KIB-TEK'ten alacaklı olduğu iddialarına da yanıt verildi. 2022 yılında bazı belediyelerin birleştirilmesi sürecinde, ek mali kaynak yaratmak adına Meclis tarafından KIB-TEK faturalarına ek bedel yansıtılması öngörülmüştü. Ancak bunun yasal sorunlar yaratmasının yanı sıra elektrik faturalarına zam olarak geri döneceği için uygulamaya geçilmediği kaydedildi. Son dönemde bu düzenlemenin yeniden gündeme getirildiği belirtilirken, EL-SEN olarak bu duruma kesinlikle karşı olunduğu ifade edildi.

EL-SEN Genel Sekreteri Hüseyin Peksever, "KIB-TEK zaten belediyelerden olan alacaklarını tahsil edemediği için mali sıkıntı yaşıyor. Belediyelere yeni bir gelir modeli yaratmak adına KIB-TEK faturalarına ek yük getirilmesi kabul edilemez. Ayrıca 2010 öncesi döneme geri dönülerek belediyelere aydınlatma yetkisinin devredilmesi, telafisi mümkün olmayan güvenlik sorunlarına yol açacaktır. KIB-TEK'e ait enerji iletim hatlarına müdahale yetkisi sadece ve sadece KIB-TEK'indir" dedi.