DOĞU AKDENİZ’DE GERİLİM: 4 ÜLKE KIBRIS’A ASKERİ DENİZ GÜCÜ GÖNDERECEK

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı savaşın altıncı gününe girmesiyle Doğu Akdeniz’de askeri hareketlilik hız kazandı. Bölgedeki gerilim Kıbrıs’ı da etkilerken Güney Kıbrıs savunma önlemlerini artırmaya başladı.

KTAMS Başkanı Bengihan: Zam Politikaları İnsaf Sınırını Aştı
KTAMS Başkanı Bengihan: Zam Politikaları İnsaf Sınırını Aştı
İçeriği Görüntüle

Vasilis Palmas, yaptığı açıklamada Kıbrıs’a yönelik doğrudan bir tehdit bulunmadığını ifade etti.

4 ÜLKE KIBRIS’A ASKERİ DENİZ UNSURLARI GÖNDERECEK

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, parlamentoda yaptığı açıklamada İtalya, İspanya, Fransa ve Hollanda’nın Kıbrıs’a savunma amaçlı askeri deniz unsurları göndereceğini duyurdu.

Kararın, Orta Doğu’daki çatışmaların genişleme ihtimali ve bölgede artan güvenlik riskleri nedeniyle alındığı belirtildi.

DOĞU AKDENİZ’DE ASKERİ HAREKETLİLİK ARTIYOR

Bölgedeki gelişmeler kapsamında:

  • Yunanistan, F-16 savaş uçakları ve fırkateynler gönderdi

  • Fransa, askeri destek açıklaması yaptı

  • Birleşik Krallık, destroyer, helikopter ve hava savunma unsurlarını bölgeye konuşlandırma hazırlığına başladı

Ayrıca Almanya ve İtalya ile de askeri katkı konusunda temasların sürdüğü bildirildi.

TAHLİYE VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Güney Kıbrıs yönetimi, Orta Doğu’da bulunan vatandaşlarının tahliyesi için uçuş hazırlıklarına başlarken, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Kıbrıs’a yönelik riskin “çok sınırlı” olduğunu açıkladı.

Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin, bölgedeki güvenlik dengelerini doğrudan etkileyebileceği belirtiliyor.