KKTC Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Mısır arasında hidrokarbon rezervlerinin geliştirilmesine yönelik imzalanan anlaşmaya sert tepki göstererek, söz konusu mutabakatın Kıbrıs Türk halkının haklarını yok saydığını ve “bütünüyle hükümsüz” olduğunu açıkladı.
HİDROKARBON ANLAŞMASINA TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Mısır’ın başkentinde düzenlenen “EGYPES 2026” konferansı kapsamında Güney Kıbrıs ile Mısır arasında imzalanan anlaşmanın yakından takip edildiği belirtildi.
Açıklamada, söz konusu anlaşmanın Rum Yönetimi’nin sözde münhasır ekonomik bölgesinde yer alan hidrokarbon kaynaklarının geliştirilmesini ve Mısır’a taşınmasını öngördüğü ifade edildi.
“KIBRIS TÜRK HALKININ HAKLARI YOK SAYILIYOR”
Bakanlık, Ada ve çevresindeki doğal kaynaklar üzerinde Kıbrıs Türk halkının eşit hak sahibi olduğuna dikkat çekerek, bu haklar gözetilmeden yapılan anlaşmanın hukuken geçersiz olduğunu vurguladı.
Açıklamada ayrıca, Rum Yönetimi’nin Kıbrıs Türk halkı adına karar verme yetkisi bulunmadığı ve Ada’nın doğal kaynakları üzerinde tek taraflı tasarrufta bulunamayacağı belirtildi.
DİYALOG VE İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
Dışişleri Bakanlığı, bölgede kalıcı istikrar ve iş birliğinin ancak Kıbrıs Türk halkının sürece dahil edilmesi ve rızasının alınmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti.
Açıklamanın sonunda, Kıbrıs Türk halkının doğal kaynaklardaki eşit haklarını korumak için Türkiye ile tam eşgüdüm içinde gerekli siyasi ve diplomatik adımların atılmaya devam edileceği vurgulandı.




