DİMİTRİU’DAN HOLGUİN’E “GARANTİSİZ ÇÖZÜM” MESAJI
DİSİ ve Rum Yönetimi Meclis Başkanı Annita Dimitriu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Dimitriu, Kıbrıs sorununa yönelik olarak “Türk askeri, garantiler ve müdahale hakkının olmadığı bir çözüm” istediklerini ifade etti.
“BEŞLİ KONFERANS İÇİN ŞARTLAR OLUŞMADI”
Fileleftheros’un haberine göre Dimitriu, görüşme sonrası yaptığı değerlendirmede, Kıbrıs sorununun özünün ele alınacağı yeni bir beşli konferans için gerekli şartların henüz oluşmamasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
Dimitriu, mevcut koşulların henüz kapsamlı müzakereler için yeterli olmadığını savundu.
“DİYALOG SÜRMELİ” VURGUSU
“Zorluklara rağmen sürecin sona ermediğini” belirten Dimitriu, diyaloğun devam etmesi gerektiğini söyledi.
Rum tarafının çözüm sürecine bağlılığını sürdürmesi gerektiğini ifade eden Dimitriu, bu doğrultuda istikrarlı bir tutum sergilenmesinin önemine dikkat çekti.
BM KARARLARI VE UZLAŞILMIŞ ÇERÇEVE VURGUSU
Annita Dimitriu, DİSİ’nin ilkelere dayalı tutumunu koruduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler kararları ve uzlaşılmış çerçeve temelinde çözüm hedeflerine bağlı olduklarını kaydetti.
Partisinin, federasyon temelinde ve uluslararası hukuk çerçevesinde bir çözümden yana olduğunu vurguladı.
“ÖZLÜ MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLAMALI”
Dimitriu, sürecin zorluklarının farkında olduklarını ifade ederek, “vatanı Türk askeri, garantiler ve müdahale hakları olmadan kurtaracak ve yeniden birleştirecek bir çözüm” için en kısa sürede özlü müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini söyledi.
GÖRÜŞMENİN DETAYLARI PAYLAŞILMADI
Haberde, Dimitriu ile Holguin arasındaki görüşmenin içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgiye yer verilmedi.
Yetkililer, temasların önümüzdeki süreçte de devam edeceğini bildirdi.




