Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu’nda (VYK) yaşanan görevden alma ve atama tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı.
“Mevzuata ve Protokole Aykırı İsteklere Hayır Diyen Görevden Alınıyor” başlığıyla yayımlanan açıklamada sendika, son 7 aylık dönemde VYK’da yaşanan değişiklikleri eleştirdi.
BORA’NIN YERİNE ÖNCE İMRE, ARDINDAN ERGÜN ÖNERİLDİ
DAÜ-SEN, Bakanlar Kurulu’nun 16 Eylül tarihli kararıyla VYK Başkanı Şemi Bora’nın görevden alınmasını ve yerine Anıl İmre’nin atanmasını Cumhurbaşkanı’na önerdiğini hatırlattı.
Sendika, yaklaşık iki hafta sonra ise yeni bir karar alınarak Anıl İmre yerine Recai Ergün’ün VYK Başkanlığı için önerildiğine dikkat çekti.
DAÜ-SEN, seçimlere yaklaşık iki ay kala aynı hükümet tarafından yapılan bu değişiklik önerilerinin kamu kurumlarının sağlıklı yönetimi açısından sorun oluşturduğunu savundu.
MÜNHAL VE İSTİHDAM TALEPLERİNİ GÜNDEME GETİRDİ
Sendika, son iki aylık dönemde VYK’nın nisap sorunu nedeniyle çalışamaz hale geldiğini öne sürerken, Şemi Bora’nın seçim öncesinde gündeme getirildiğini belirttiği münhal ve ihale taleplerine de dikkat çekti.
DAÜ-SEN, münhal ve istihdam talebinin Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun başkanlığındaki İstişare ve Eşgüdüm Komisyonu’nun resmi toplantı çağrısında yer aldığını, VYK Başkanı ve sendikanın tepkileri sonrasında gündemden çıkarıldığını daha önce açıkladıklarını belirtti.
Sendika ayrıca, DAÜ PER-SEN’in Şemi Bora’nın münhalleri durdurduğunu öne sürerek görevden alınmasını savunduğunu, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun ise münhal ve istihdam talebi iddialarını reddettiğini hatırlattı.
ERHÜRMAN’A ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI
DAÜ-SEN, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın atama makamı olarak görevden alma gerekçelerini sorgulaması ve göreve yapılacak atamalardaki liyakat değerlendirmelerinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini savundu.
Sendika, “Kamuoyunun bu olağandışı görevden alma ve atamalarla ilgili doğru ve sağlıklı bilgi alabilme hakkı vardır” ifadelerini kullandı.
“YETKİ BERABERİNDE SORUMLULUK DA GETİRİR”
Bakanlar Kurulu’nun öneri, Cumhurbaşkanı’nın ise görevden alma ve atama yetkisine saygı duyduklarını belirten DAÜ-SEN, yetkinin beraberinde sorumluluk da getirdiğini vurguladı.
Sendika, açıklamasında şu görüşü dile getirdi:
“Aslolan genelde kamunun, özelde ise bir kamu kuruluşu olarak DAÜ’nün iyi yönetilmesi, kötü yönetim durumunda ise sorumluların görünür kılınmasıdır.”
DAÜ-SEN, görevden alma ve atama süreçlerinde yetki ve sorumluluğun nasıl paylaşıldığının şeffaf biçimde kamuoyuna açıklanmasını talep etti.




