DAÜ-SEN, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) yaşanan yönetimsel gelişmelere ilişkin kapsamlı bir açıklama yaparak, yetki–sorumluluk dengesine dikkat çekti ve Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın alacağı kararların üniversitenin geleceği açısından belirleyici olacağını vurguladı.

Lefkoşa’daki Silahlı Saldırı Soruşturmasında Yeni Tutuklamalar
Lefkoşa’daki Silahlı Saldırı Soruşturmasında Yeni Tutuklamalar
İçeriği Görüntüle

“YETKİ CUMHURBAŞKANINDA, SORUMLULUK DA AYNI ŞEKİLDE”

Açıklamada, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) üyelerinin görevden alınması ve atanmasına ilişkin yetkinin Cumhurbaşkanında olduğunun, Sayın Erhürman tarafından seçim öncesi ve sonrasında açıkça dile getirildiği hatırlatıldı.

Sendika, bu yetkinin aynı zamanda hukuksal geçerliliği ve liyakat uygunluğunu denetleme sorumluluğunu da beraberinde getirdiğini vurguladı.

“VEKALETEN YÖNETİM KANIKSANMIŞ BİR UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜ”

DAÜ-SEN, üniversitede 74 idari yönetici pozisyonunun 70’inin vekaleten yürütülmesinin, hukuka ve kurumsal yönetişim ilkelerine aykırı bir tablo ortaya koyduğunu belirtti.

Sürdürülebilir yapı hedefiyle imzalanan protokollere rağmen, liyakat esaslı bir yapılanma yerine keyfi ve güvencesiz bir yönetim anlayışının sürdürüldüğü ifade edildi.

AKADEMİK YÖNETİMDE DE AYNI TEHLİKE

Açıklamada, bu anlayışın akademik yönetici pozisyonlarına da taşınmak istendiği belirtilerek, zorunluluk olmamasına rağmen asaleten yapılması gereken atamaların vekaleten gerçekleştirildiği, yetkili kurulların iradesinin yok sayıldığı savunuldu.

DAÜ-SEN, bu uygulamaların üniversitede liyakat yerine sadakat, yandaşlık ve partizanlığın yerleştirilmeye çalışıldığını açıkça gösterdiğini kaydetti.

REKTÖRLÜK VE BAKANLIK ELEŞTİRİSİ

Sendika açıklamasında, Sayın Rektör’ün dönemlik kısmi zamanlı öğretim üyesi istihdamına ilişkin yetkisini aşarak geçici memur istihdamı yaptığı, Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun yazılı uyarılarını ise dikkate almadığı öne sürüldü.

Bu tutumun, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun “hukuk dışı yaklaşımlarıyla” uyumlu olduğu iddia edildi.

“ÜNİVERSİTELER VEKALETLERLE YÖNETİLEMEZ”

DAÜ-SEN, üniversitelerin kişisel tercihler, vekaletler ve sadakat ilişkileri üzerinden yönetilemeyeceğini belirterek, bu anlayışın tüm fedakârlıklara rağmen DAÜ’yü kurumsal bir çöküşe sürüklediğini savundu.

“ASALETLİ ATAMALAR DERHAL YAPILMALI”

Açıklamada, üniversitenin yandaşlık ve partizanlık düzeninden çıkarılması, yetkili kurulların iradesine saygı gösterilmesi ve liyakat esaslı, hukuka bağlı bir yönetim anlayışının derhal hayata geçirilmesi çağrısı yapıldı.

DAÜ’nün, 2026’da yapılması beklenen seçimlere yönelik menfaat paylaşımlarının zemini haline getirilmesine izin verilmemesi gerektiği vurgulandı.

“GÖZLER CUMHURBAŞKANININ VERECEĞİ KARARDA”

DAÜ-SEN, Cumhurbaşkanı Erhürman’ın son dönemde sergilediği yetki ve sorumluluk bilinciyle hareket etme çabasını takdir ettiklerini belirterek, bu sürecin DAÜ’yü liyakatten ve hukuktan daha da uzaklaştırmayacağına, aksine bu yönde ilerleme sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

Açıklama, “Cumhurbaşkanı Sayın Tufan Erhürman’ın da ifade ettiği gibi, yetki beraberinde sorumluluk da getirmektedir. Sendikamızın beklentisi bu yaklaşımla tam uyum içindedir” sözleriyle sona erdi.