SILA USAR İNCİRLİ: “YASALARLA BARİYERLERİ KALDIRMAK MECLİS’İN GÖREVİDİR”

Avrupa Birliği destekli araştırmaya atıfta bulunan İncirli, 2022 verilerine göre ülkede 5 bin 601 engelli birey olduğunu ancak sadece 592’sinin istihdam edildiğini belirtti. Bu rakamları “acı bir tablo” olarak niteleyen İncirli, özel sektörde ise yalnızca 54 engelli bireyin çalıştığını söyledi.

Hasta Değerlendirme Tüzüğü’nün çağdışı kaldığını ifade eden İncirli, engelli ayrımcılığını izlemek için Meclis bünyesinde özel bir komite kurulması gerektiğini savundu. “Engelli bireyler ulaşımda, eğitimde, sağlıkta, istihdamda, emeklilikte ayrımcılığın her türlüsüne maruz kalıyor, eve mahkûm ediliyor” diyen İncirli, bu konuda Meclis’e büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı.

SADIK GARDİYANOĞLU: “ENGELLİLERLE İLGİLİ POLİTİKA, DEVLET POLİTİKASI OLMALI”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, İncirli’nin konuşmasına yanıt verdi. Sosyal hizmetlerin 30 yıldır ihmal edildiğini belirten Gardiyanoğlu, yeni teşkilat yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte tüm huzurevleri ve rehabilitasyon merkezlerinin yasal statüye kavuşacağını, özel bakımevleriyle ilgili yetkinin de bakanlığa geçeceğini ifade etti.

Kamuda engelli istihdamının yeniden başladığını belirten Gardiyanoğlu, 20 kişilik ek kadro için talepte bulunduklarını söyledi. Özel sektörde çalışmak isteyen engellilere “başvurun” çağrısı yapan Gardiyanoğlu, bu konuda kamu spotları hazırlanacağını açıkladı.

Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi'nde "Yaza Merhaba" etkinliği
Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi'nde "Yaza Merhaba" etkinliği
İçeriği Görüntüle

Engelliler Dairesi’nin kurulması için talimat verildiğini kaydeden Bakan, Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nin 11 yıl atıl kaldıktan sonra hizmete girdiğini, yatılı bölümünün açılacağını ve engellilere yönelik ücretsiz otel planlandığını söyledi. Gardiyanoğlu, özel eğitimdeki gelişmeleri aktararak, “Artık yatağını toplayan, yemeğini yalnız yiyen çocuklarımız var. Aileler bu ilerlemeyi mutlulukla izliyor” dedi.