Türk devletlerinin Kıbrıs Rum Yönetimi ile kurduğu ilişkilerde daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Tatar, AB’nin anlaşmadaki temel hedefinin KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) içindeki ilerleyişini engellemek olduğunu söyledi.
“AB İLE ANLAŞMA NORMAL AMA KKTC GÖZDEN KAÇMAMALI”
TÜRSAB Başkan Yardımcısı Davut Günaydın ve beraberindeki heyeti kabulü sırasında konuşan Tatar, Türk devletlerinin AB ile kurduğu ilişkileri doğal karşıladığını ifade etti. “Bu ülkelerin AB ile farklı projeleri, maddi iş birlikleri ve ticari çıkarları olabilir. Bu anlaşmalar kendi çıkarları doğrultusunda şekillenmiş olabilir, bu doğaldır,” dedi.
Ancak Cumhurbaşkanı Tatar, söz konusu anlaşmalarda Kıbrıs meselesine dair BM kararlarına yapılan atıfların Türk devletleri tarafından gözden kaçırılmış olabileceğini vurguladı. “Bu maddelerin sonucunun kime nasıl yansıyacağını fark ettiler mi, bundan emin değilim,” ifadelerini kullandı.
“AB’NİN HEDEFİ, KKTC’NİN TDT’DEKİ KONUMUNU ENGELLEMEK”
KKTC’nin 2022 yılından bu yana Türk Devletleri Teşkilatı’nda gözlemci üye olduğunu hatırlatan Tatar, AB’nin bu yeni iş birliklerini şimdi gündeme getirmesinin tesadüf olmadığını belirtti. “AB, yıllardır o coğrafyada bu tür ilişkilere girmemişken bugün bu anlaşmaları yapmasının ardında KKTC’nin yükselen etkisini durdurma amacı vardır,” dedi.
“RUM TARAFININ OYUNU İNSANLIĞA SIĞMAZ”
Tatar, Kıbrıs konusunda iki devletli çözüm tezini yineleyerek, Türk devletlerinin, Rumlarla geliştirdikleri ilişkiler kadar KKTC ile de ilişkiler kurmaları gerektiğini ifade etti. “AB bir birliktir, ama Rumların egemenliğinde değildir. Rumların oynadığı oyun bambaşkadır ve insanlığa sığmaz,” diyerek Rum tarafına karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.
“TÜRK DEVLETLERİNDEN ‘BEKLE’ DEMESİ BEKLENİR”
Cumhurbaşkanı Tatar, Türk devletlerinin Kıbrıs Türk halkının hakkı ve hukuku tescil edilmeden Rum tarafı ile derin ilişkiler kurmamaları gerektiğini belirtti. “Bir anlaşma sağlandıktan sonra Rumlarla yeniden ilişki kurulabilir ama şu aşamada ‘Bekle’ denilmesi gerekir” dedi.
TATAR’DAN ANLAŞMA İÇİN TEMENNİ
Söz konusu AB anlaşmasının Türk devletleri için hayırlı olmasını dileyen Tatar, “Ancak bu ilişkiler geliştirilirken KKTC’nin meşru hakları ve varlığı göz ardı edilmemelidir” şeklinde konuştu.