En yoğun yabancı öğrencisi olan İskele bölgesindeki okullarda yaşanan bir dizi kargaşa ve keşmekeşten bahseden CTP İskele milletvekili Fide Kürşat, “tam gün eğitimden” söz edildiğini ancak ortada ne müfredatının ne programının hatta taşımacılığının dahi olmadığını dile getirdi.

İskele İlçesinden CTP parti yetkililerden oluşan bir heyetle geçtiğimiz gün İskele’de bir dizi okul ziyaretleri yaptıklarını anlatan İskele Milletvekili Fide Kürşat, öğretmenlerin en büyük sorununun “Türkçe bilmeyen öğrencilerin sayısının her geçen gün artması” olduğunu, “tam gün eğitimde de sorunların tespit edildiğini” anlattı.

Katıldığı tv programında konuşan CTP İskele millevekili Fide Kürşat, ğretmenlerin altyapıda eksikliklerin, sınıfların kalabalık, müdür, muavin ve öğretmen eksikliği olduğu, güvenlik, ulaşım, temizlik ve materyal eksikliği olduğunu da dile getirdiğini nakletti. 

İskele’de Suat Günsel İlkokulu, Şehit İlker Karter İlkokulu, İskele Maarif Anaokulu, Bekirpaşa Lisesi, İskele Evkaf Koleji ve Ticaret Lisesi ziyaretlerinden bahseden CTP İskele milletvekili Kürşat, “tam gün eğitimden” söz edildiğini ancak ortada ne müfredatının ne programının ne de taşımacılığının olmadığını, sahada fiili durumun bir slogan gölgesinde tam bir keşmekeş ve eziyet olduğunu söyledi. 

“HİÇ TÜRKÇE BİLMEYEN, HİÇ DERSLERE KATILIM GÖSTEREMEYEN ÖĞRENCİLERE KARNELER VERİLİYOR VE BİR ÜST SINIFA GEÇİYORLAR”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) İskele milletvekili Fide Kürşat konu hakkında şunları kaydetti;

“Sorduğumuzda mayıs ayında kayıt yapan hiç Türkçe bilmeyen hiç derslere katılmayan öğrencilere karneler veriliyor ve bir üst sınıfa geçiyorlar. Biz eğitim Bakanlığı’nı sürekli sorguluyoruz bu konuda ve baskılar yapıyoruz; en yoğun yabancı öğrencisi olan iskele’de ilkokullara birer Türkçe öğretmeni gönderildi sad5yece ve Türkçeyi öğretmek için burada doğru düzgün bir plan program da yok…
Nasıl öğretecek öğretmenler? Örgün eğitim devam ediyor bir taraftan… Resim dersinde beden dersinde vs gibi derslerde bu öğrenciler bir sınıfa toplanıp bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. 

Bu da doğru bir yaklaşım değil; bir oryantasyon süreci yaşanması gerekir ve belli bir seviyede Türkçe konuşabilir hale gelmesi gerekir bu öğrencilerin… Esasen Türkçe bilmesini gerektiren bir şey de yok. Yabancı öğrenciler şu anda çoğunlukta olduğu için… Yani bir manada Türkçe bilen çocukların herhalde oryantasyona ihtiyacı var! Ortada hem anayasal hem de bir insan hakkı olan eğitim, yerle bir... Bu çok travmatik bir durum. 

Önümüzdeki yıllarda o bölgede ciddi sosyal patlamalara da yol açacak bu çünkü öğrenciler kümeleşiyor; yani geldikleri ülkeye göre ya da etnik kökene göre guruplaşıyor, kültürel kaynaşma olmuyor”

“TAŞIMACILIK AYRI BİR DERT; ÖĞRENCİLER HEPSİ İSTİF İSTİF BİR OTOBÜSÜN İÇERİSİNDE… BAKANLIĞIN İVEDİ AÇILIMLAR GETİRMESİ GEREKİYOR”

“Ayrıca taşımacılık ayrı bir dert… Artan nüfusla birlikte öğrenci sayısı da artıyor; bir bakıyoruz yaş grupları ayrılmaksızın tüm öğrenciler hepsi istif istif bir otobüsün içerisindeler…
Bu noktada ise tam gün eğitim meselesi de tam bir kaos durumunda..

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı bütçesi kabul edildi Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı bütçesi kabul edildi

Öğlen arasında çocukların okulda kalması güvenli değil, öğretmenlerin zaten belli bir arası olması lazım. Öğretmenlere bu noktada çeşitli genelgeler geliyor; çocukların okuldan çıkmamasını sağlayacaksınız, gibi… Dışardan yemek gelmeyecek, gibi… Öğretmenler çok ciddi bir baskı altında…

Öğretmenlerin bu güvenlik sorunlarını kaldırabilmeleri mümkün değil. Bakanlığın bu konularda acil ivedi açılımlar getirmesi gerekiyor…”

“ÖĞRETMENLERİN BİR KISMI TAMAM BİZ BİR SAATLİK DAHA FAZLA DERS YAPALIM AMA BU KAOS DA YAŞANMASIN, DİYOR”

“Tam gün eğitim derken; haftaya yaydığımızda sadece bir saatlik ders için eğitim fazlalığı yansıyor fiilen… Öğretmenlerin bir kısmı doğal olarak diyor ki; tamam bir ders saati daha fazla ders yapalım ama en azından bu kaos yaşanmasın.
Öğlen arasında çocuklar otobüslere bindiriliyor ve bir dizi durakta inmeleri icap ediyor; Sonra  otobüslerin öğrencileri indirip geri toplayıp okula getirmesi gerekiyor; son durağa kalan öğrenci artık eve inemiyor… Anne koşa koşa sandviçini getiriyor. Burada ciddi bir karmaşa söz konusu yani bunun adı tam gün eğitim değildir bu tam bir eziyet…"

“TAM GÜN EĞİTİM DENİYOR ORTADA MÜFREDATI, PROGRAMI YOK.. KEŞMEKEŞ VAR”

“Tam gün eğitim planlanırken müfredat ya da program ortada hiçbir şey yok.  Bazı okullarda eğitsel kol faaliyeti yapın diyorlar bir bakıyoruz açık ya da kapalı spor yapabilecekleri alanlar yok. Kantinler yeterli değil. 
İskele kolejde mesela sınıfların yetersiz kalmasından dolayı labaratuvarlarlar kapanıyor, sekreter odaları iptal ediliyor ve dersliğe dönüştürülüyor. 
Bu tam gün eğitim meselesi ciddi bir kabusa dönüştü çünkü tam gün eğitim denen şeyin sadece adı var. Tam gün eğitim öyle olmaz.. Tam gün eğitim çerçevesine girebilecek hiçbir gereklilik sağlanmış değil. Eğitimde çok ciddi bir keşmekeş durumundayız….”